Just nu

Hörby

Hörby ställer undan statyer

Flera skånska kommuner har drabbats av stölder bronskonstverk. I Kristianstad har sex bronsstatyer försvunnit sedan i somras och där har kommunen DNA-märkt konsten. I Hörby ställer kommunen nu in sina bronskonstverk sedan två av dem blivit stulna förra helgen.

– Vi kände att vi var tvungna att göra en försiktighetsåtgärd så att vi inte skulle bli av med fler konstverk. Metalltjuvarna är tydligen ute på flera håll i Skåne, säger Åsa Dahlberg-Ohlsson, chef för Hörby museum.

Det var stormnatten förra helgen, mellan lördag och söndag, som två bronsstatyer stals i Hörby, berättar Åsa Dahlberg-Ohlsson.

Den ena var en porträttbyst som föreställde författaren Victoria Benedictsson, gjord av Jonas Fröding. Den stod i Ernst Ahlgrensparken, döpt efter hennes pseudonym, och på marken där ligger fortfarande det omkullvälta fundamentet. Statyn var Hörbys första offentliga konstverk.

Den andra statyn, som föreställde en dansande flicka, var gjord av Axel Olsson och stod utanför Lågehallarna.

Kommunen hade ett tiotal bronsskulpturer, sedan två stulits har alltså resten tillsvidare plockats in och Åsa Dahlberg-Ohlsson funderar på hur de ska göra framöver.

– Hur går vi framåt nu, är det så här det kommer att se ut framöver, kan vi inte ha våra bronsstatyer ute i de offentliga rummen, frågar sig Åsa Dahlberg Ohlsson.