Malmö/Helsingborg

Skicka din hälsning till Paris

4:24 min

Från och med idag kan de som vill skriva sina kondoleanser till Parisborna i en bok som kommer att finnas i Stadshuset i Malmö. Även Helsingborg kommer att ha en kondoleansbok i stadens kontaktcenter.

– Vem som helst kan komma dit, alla som känner att de har ett behov av att skriva av sig och lämna över sina tanker. Boken kommer att lämnas över till den franska ambassaden om några dagar, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

I fredagens terrordåd, då flera personer slog till mot restauranger, en fotbollsarena och en konsertlokal i Paris, dog över 130 människor och reaktionerna har varit många världen över. Själv reagerade Katrin Stjernfeldt Jammeh med bestörtning, säger hon.

– Det är så fruktansvärt och avskyvärt att det är svårt att ta in. Det går inte riktigt att förstå den ondskan. Jag har följt nyhetsrapporteringen väldigt noga och jag har också framfört mina kondoleanser från Malmö stad till borgmästaren i Paris. Vi är ett nätverk av städer som jobbar mycket för att utveckla och förbättra välden på olika sätt och jobbar nära när det handlar om miljö och klimat och så. Det känns som att det är viktigt att uttrycka stöd i en väldigt svår stund och i en svår, säger hon.

Att något liknande det som hände i Paris skulle kunna hända i Malmö utesluter hon inte men i dagsläget finns ingen förhöjd risk, säger hon, men poängterar samtidigt att det är viktigt att samhället inte blir lamslaget.

– Vi är en del av världen och det finns naturligtvis alltid en risk men samtidigt så tycker jag ändå att det är viktigt att man måste fortsätta leva. Det bästa sättet att bekämpa den här terrorismen är att kämpa för friheten och öppenheten. Vi kan inte låta samhällena bli lamslagna. Man måste få lov att känna sorg och stanna upp ett par dagar men sen är det viktigt att vi fortsätter att kämpa för demokratin, öppenheten och friheten och ta för oss av det som finns i livet.

– Det är också viktigt att vi inte landar i ett läge där man blir rädd och ställer grupper mot grupper där samhällena sluter sig för då får vi ett samhälle som jag tror att väldigt få av oss vill ha.