En person som flytt från Afganistan. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
Malmö

Asylsökande kan tvingas hitta boende själva

"Än så länge har platserna inte tagit slut"
2:20 min

Den akuta bristen på bostäder för de som söker asyl fortsätter. När platserna tar slut så "måste asylsökande själva hitta någonstans att bo", enligt Migrationsverket.

Det är kommunikationsavdelningen på Migrationsverket som skickat ut information till flera enheter i Malmö om den akuta bristen på boendeplatser för asylsökande. Informationen finns också på verkets sajt under avdelningen "Frågor och svar", som senast uppdaterades fredagen den 13 november.

Om "... vi inför natten har fler asylsökande än det finns plats för kommer vi att prioritera barnfamiljer och personer med särskilda behov. De som har möjlighet att ordna sitt boende uppmanas att göra det."

"När platserna är slut måste asylsökande hitta någonstans att bo själva. De kan till exempel bo hos släktingar eller bekanta", skriver Migrationsverket.

Sara Sundelius, presskommunikatör, på Migrationsverket, står fast vid att situationen ännu inte blivit så allvarlig.

– I de fallen det helt skulle ta slut, och att personer måste sova ute så prioriterar vi alltid barnfamiljer i första hand. I de fall vi inte kan erbjuda boende, då är det ju socialtjänstlagen som träder in, och då är det kommunen som blir ytterst ansvarig för personer som inte har någonstans att bo.

Om man inte har möjlighet att bo i era boenden för att ni inte har plats, och om man inte är barnfamilj?

– Vi försöker alltid i möjligaste mån hitta boendeplatser till alla och just idag så har vi det. Vi kan liksom inte spekulera i någonting kanske som inte har hänt än, säger Sara Sundelius.

I helgen har asylsökande fått sova i tält utanför Migrationsverkets lokaler. För att få fram tak över huvudet åt fler som väntar på att registrera sin asylansökan öppnade kommunen på söndagen upp mässhallen Malmö-mässa i Hyllie, där det finns värme, toaletter och plats för 600 personer.

Bristen på tak över huvudet är lika akut för dem som fått sin ansökan registrerad. De 75 tälten som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skulle sätta upp till 375 flyktingar i Revinge, har inte kommit på plats än, enligt Sara Sundelius på Migrationsverket.

Utöver detta har man tillgång till cirka 7500 så kallade evakueringsplatser ute i kommunerna. Nu jobbar verket på att ordna fram ännu fler skolsalar och gymnastiksalar där asylsökande får sova på madrasser.

– Vi försöker hela tiden hitta nya boendelösningar, vi upphandlar hela tiden. Vi har en dialog med kommunerna som försöker hitta evakueringsplatser till oss. Än så länge har platserna inte tagit slut, säger Sara Sundelius.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".