Äldreminister Åsa Regnér. Foto: Nora Lorek/TT
Åsa Regnér. Foto: Nora Lorek/TT
Malmö

Minister: Malmö närmar sig en gräns

3:14 min

Sveriges barnminister Åsa Regnér besökte i dag Malmö. Under visiten vittnar hon om att Malmö stad närmar sig bristningsgränsen för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

– Det är en stor uppgift med mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Men också en stor utmaning med flera möjligheter, säger Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister.

Under sin dagslånga visit i Malmö har Åsa Regnér bland annat åkt till ett transitboende för ensamkommande som Malmö stad driver. Därefter väntade möten med lokala politiker och ett besök på Ensamkommandes förbund.

– Mitt intryck är att Malmö stad arbetar väldigt hårt och seriöst för att hitta lösningar på den här situationen. Det är en väldigt ansträngd situation, men man försöker verkligen hitta alla möjligheter att stödja de här barnen.

Vad kan ni göra på nationell nivå?

– Vi har tagit ett antal beslut. Senast i torsdags beslutades om en fördelning av medel på 10 miljarder kronor som i huvudsak ska gå till kommunerna. Vi har även infört en ny boendeform som heter stödboende, säger hon.

Natten mellan torsdag och fredag kom omkring 300 ensamkommande flyktingbarn till Malmö, den högsta dygnssiffran hittills. Många kommuner signalerar om boendebrist och myndighetspersonal går på knäna.

– Malmö stad närmar sig en gräns. Från regeringens sida försöker vi följa situationen så noga vi kan. Vi måste få till bättre fördelning mellan EU:s medlemsstater för att underlätta den här situationen, säger Åsa Regnér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista