Malmö

Hyllad hundsatsning slopas i Malmö

3:39 min

I två år har Hundhuset i Malmö spridit glädje bland människor med funktionsnedsättning, missbrukare och barn. Men nu stoppas satsningen med hänvisning till Malmö stads ekonomiska situation.

På Framtidens dagliga verksamhet på Limhamn i Malmö har hundarnas närvaro varit mycket uppskattad.

– Jag tycker att det är för jävligt rent ut sagt, säger Patrik som är en av brukarna på den dagliga verksamheten.

På senare år har effekterna av sällskapsdjur uppmärksammats stort och forskning visar att exempelvis besök med utbildade vårdhundar minskar stress och ökar välmående men även hjälper människor att integrera med varandra.

– Fördelarna är väldigt många. Hundarna är spontana och glada, helt odömande och de gillar att jobba med människor, säger Matilda Ström är projektledare på Hundhuset i Malmö.

Matilda Ström berättar att man hade ett specifikt mål när hon och hunden Bosse, en nioårig kinesisk nakenhund, började med besöken på den dagliga verksamheten Framtiden.

- Under två och ett halvt år har vi varit här. I början var målet att de båda grupperna skulle lära sig att samarbeta med varandra.

Men Malmö stad anser sig nu inte längre ha råd med att bekosta satsningen. Matilda Ström har fått beskedet att kommunen måste prioritera och omorganisera bland sina verksamheter.

- Läget är som det är. Sen är den här verksamheten inte lagstadgad, man måste inte ha hund i de här verksamheterna, säger hon.

Lina är en av dem som besöker den dagliga verksamheten flera gånger i veckan. Hon är också en av dem som är mest upprörd över att hundarna nu kommer att försvinna.

- Det är jättesorgligt, man kommer att sakna alla hundarna.

Du får inte ha djur där du bor?

– Det är en pengafråga, det är så himla dyrt att ha djur. Men det är också svårt att ta hand om en hund när man inte kan ta hand om sig själv.

Sveriges Radio har sökt ansvariga på Malmö stad för en kommentar, men utan att lyckas.