Malmö

Möte gav inte EU-migranter ny boplats

0:46 min

Malmö ändrar sig inte, efter möte med kommunstyrelsens ordförande kan EU-migranterna inte räkna med att få en boendeplats av kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), satt i möte med två EU-migranter som vräkts tillsammans med en tolk under eftermiddagen.

– Egentligen var mötet för att lyssna, men också för att föra fram de beslut vi fattat tidigare. Det är de besluten som gäller.

Katrin Stjernfeldt Jammeh förklarar att om man är en nödställd svensk medborgare i Malmö, så hänvisas man till socialtjänsten i den kommun man bor i. Är man medborgare i EU så hänvisas man tillbaka till det land som är ansvarigt.

– Det här är människor som har rätt att vara i Sverige i tre månader. Man söker inte asyl, utan man är här som medborgare i annat EU-land, och vi behandlar alla lika. Man hade en förhoppning om att vi skulle fatta nytt beslut, och det gör vi inte, säger Jammeh.

Beskedet möttes av besvikelse av EU-migranterna som samlades utanför Stadshuset, där de protesterat sedan det stora Sorgenfrilägret revs för två veckor sedan.

– Jag är inte arg faktiskt, utan väldigt ledsen. Det gör ont i hjärtat för jag respekterar svenskarna i Malmö och jag träffar många människor som hjälper mig med mat, och kläder och det vi behöver. Jag tycker att kommunen kunde gjort detsamma och hjälpt oss med en liten boplats, säger Gina från Rumänien, som fick lämna Sorgenfrilägret för två veckor sedan.

Det omdiskuterade lägret var på en privat tomt som var ockuperad av migranterna i nästan två år. Där bodde människor utan rinnande vatten, uppvärmning och avlopp i skjul, tält och husvagnar. Efter återkommande försök från kommunen att få bort lägret så revs det för två veckor sedan. Miljöförvaltningen i Malmö hänvisade till miljöbalken och att lägret var hälsofarligt för människor som bodde där, och för malmöbor i området runt norra Sorgenfri.

Thomas Hammarberg, ordförande för kommissionen mot antiziganism, träffade EU-migranter och aktivister utanför stadshuset på tisdagseftermiddagen. Då hade han ännu inte pratat med kommunens representanter om lägret, men tycker att det han fått höra visar på att Malmö brutit mot internationella regler när man avhyste migranterna och rev lägret.

– Att man kommer tidigt på morgonen, på nattetid, med överraskning när folk ligger och sover. Det är inte enligt de internationella reglerna. Sen har man beslagtagit vissa ägodelar som man borde lämna tillbaka.

Ser du något problem i att du uttalat dig så hårt innan du pratat med kommunen?

– Nej, jag har ju bara stött mig mot de internationella reglerna i den här frågan och de fakta som finns. Men den stora frågan är alternativ. Finns det någon markplätt här i närheten av Malmö centrum eller i utkanterna som de kan resa sitt tält eller väldigt primitiva boenden medan de är här. Där hoppas jag att det är möjligt att få en lösning och det är jag beredd att diskutera, säger Thomas Hammarberg.

Katrin Stjernfeldt Jammeh slår den kritiken ifrån sig, och hänvisar till kommunens stadsjurist.

– Vi har hanterat den frågan på ett sätt som lever upp till de kraven som finns, med information i god tid. Det har varit väldigt tydligt och klart känt att vi inte accepterar den här bosättningen. Att det är privat mark som varit ockuperad en längre tid, och det har funnits en dialog kring att det inte är ett boende som är acceptabelt.

Hon säger också att man informerade om avvisningen från platsen och varför det skulle ske.

– Sedan var det upp till polisen att bedöma hur de gör sina insatser, när på dygnet de gör det. Där tror jag att de gjorde bedömningen att det var ganska mycket folk på plats och att man ville göra det på ett så smidigt och bra sätt som möjligt. Men diskussionen vi hade idag handlade främst om önskemålet att få en annan boplats anvisad. Som sagt, vi står kvar vid vårt beslut, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista