Mikael Mårtensson i  sin återvinningssmedja. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
1 av 3
Mikael Mårtensson i sin återvinningssmedja. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Saker på väg att bli något. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 3
Saker på väg att bli något. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Ljusstakar av skrot. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
3 av 3
Ljusstakar av skrot. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Bjärsjölagård

Han återvinner gammalt skrot

”Jag använder gammalt industrimaterial och gamla platsleksaker”
3:32 min

Återvunnet ner till minsta skruv och mutter. Det är materialet som Mikael Mårtensson arbetar med i sin recyclesmedja i Bjärsjölagård.


För några dagar sedan fick han veta att han får Sjöbo kommuns miljöstipendium för 2015.

– Jag är jätteglad, jag har inte riktigt hunnit förstå det, men det känns bra, säger han.

Recyclesmedjan ligger i en grön industribyggnad i ena ändan av Bjärsjölagård. Därinne tillverkar sedan något år tillbaka Mikael Mårtensson saker genom att återbruka gammalt skrot.

Han är intresserad av miljöfrågor och även av gamla kunskaper som han fått från äldre kollegor under de drygt 20 år som han arbetat som mekaniker och reparatör inom tillverkningsindustrin.

– Jag återanvänder gammalt industrimaterial och gamla trasiga plastleksaker bland annat och gör lampor, ljusstakar, prydnadsföremål och väggklockor och annat, säger Mikael Mårtensson.

Han berättar att han arbetar så hållbart han kan i tillverkningsprocessen.

– Jag använder inga kemikalier eller blästring eller svetsning och väldigt lågenergiförbrukning, jag gör det mesta för hand, med undantag av just borrning som jag gör med en elektrisk borrmaskin.

Inne i lokalen står bland annat lampor i olika former och storlekar, ljusstakar och flera små installationer med jordglober med miljöbudskap, till exempel hänger en liten jordglob i en bur i taket. Vi stannar till vid ett bord med ljusstakar, en av dem har exempelvis ett kugghjul som fot.

– Det är ett kugghjul till en gammal handvevad mangel, säger Mikael Mårtensson.

Längs en vägg finns en hylla med mängder av fack där rördelar, kedjor, kättingar, muttrar och annat finns prydligt insorterade. Mitt på golvet står ett bord med lådor på. En del saker, som rördelar, en plastsfär och gamla skruvar är utlagda på bordet - och på väg att bli något. Mikael Mårtensson säger att han brukar hälla upp en massa grejer på bordet och plocka med det för att se vad det kan bli.

– Och så får man börja pilla och se om man kan göra något trevligt av det, säger han.

Mikael Mårtensson har haft flera utställningar i sin recyclesmedja och han planerar även att arbeta mer med workshops. Tidigare har han bland annat haft skrotslöjd i med skolelever och närmast i tur står en workshop i återbrukat julpynt, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".