Anna Kinberg Batra (M). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Anna Kinberg Batra (M). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Anna Kinberg Batra vill fortsätta med gränskontroller

”Ett brett samförstånd skulle jag tycka är bra”
3:44 min

Förläng gränskontrollerna. Det är moderatledaren Anna Kinberg Batras kommentar efter ett besök i Malmö under onsdagseftermiddagen. Hon öppnar även för fler åtgärder och överenskommelser över blockgränsen.

Den tillfälliga gränskontrollen infördes den 12 november och ska gälla till den 21 november. Inrikesminister Anders Ygeman (S) har flaggat för en förlängning på 20-30 dagar, vilket regeringen väntas fatta beslut om under torsdagen.

Moderatledaren är helt enig om att en förlängning krävs.

– Jag tycker att gränskontrollerna ska förlängas. Vi har inte haft dem en vecka än och det kommer att behövas mer. Vi måste veta vilka som kommer för att ha ordning och reda, säger Anna Kinberg Batra.

Enigheten över partigränserna i den här frågan kan leda till fler åtgärder framöver.

– Jag är beredd till ytterligare åtgärder. Finns det ett brett samförstånd skulle jag tycka att det är bra.

Sexpartiöverenskommelsen mellan regeringen och de borgerliga partierna innehöll bland annat tuffare försörjningskrav vid anhöriginvandring. En annan av huvudpunkterna är en ändring i utlänningslagen som innebär att vuxna flyktingar utan barn ska få temporära istället för permanenta uppehållstillstånd. Undantag ges för kvotflyktingar, ensamkommande barn och barnfamiljer.

Finns det inte en risk att de här breda uppgörelserna riskerar att uppfattas som urvattnade?

– Uppgörelsen som gjordes innehöll mycket som är bra men vi behöver följa att den ger tillräcklig effekt. Gör den inte det är jag beredd att gå vidare med förslag.

Anna Kinberg Batra vill bland annat att Dublinförordningen ska tillämpas ordentligt vid gränsen. Den som kommer hit och borde sökt i annat EU-land borde åka tillbaka dit. Hon vill även se ett återvändandeavtal med Afghanistan.

Hur ser du på tätare samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna i den här krissituationen?

– Är regeringen beredd att gå oss till mötes eller komma med andra bättre konkreta förslag är jag beredd att lyssna.

Vill du gå vidare med Stefan Löfvén?

– Jag vill gå vidare med resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".