IFK Kristianstad gör mål i förlustmatchen i Champions League mot ungerska Pick Szeged. Foto: Lars Ekelöf
Mål av IFK Kristianstad mot Szeged. Foto: Lars Ekelöf
Skåne

Säkerheten skärptes kring handbollsmatch

Polisen: Man ska inte vara livrädd
3:39 min

Det förhöjda terrorhotnivån i Sverige har redan påverkat den skånska polisen. Igår kväll förstärktes insatsen kring IFK Kristianstads handbollsmatch i Champions League mot ungerska Pick Szeged.

Det berättar Skånepolisens informatör Ewa-Gun Westford.

– En stor publik väntades, och matchen visades internationellt. Då kan man lägga ihop ett och ett och tänka att det här skulle kunna vara något i den situationen vi är i nu.

Men samtidigt uppmanar hon skåningarna att behålla lugnet.

– Man ska inte gå omkring och vara livrädd. Men agera sunt. Har man information om något eller ser något som verkar konstigt ska man kontakta polisen.

Att hotnivån höjs som igår från 3 till 4 på den femgradiga skalan är trots allt något mycket ovanligt. Därför ska man ta det på allvar, betonar Ewa-Gun Westford.

– Det är oerhört sällan att säkerhetspolisen kallar till presskonferens. Det gjorde de igår, och gick dessutom ut med information om ett specifikt hot.

Säkerhetsläget gör Skånepolisens situation ännu mer ansträngd. Redan har man ju fått förstärkning från övriga landet för att klara av de tillfälliga gränskontroller som införts.

– Vi tittar på resurserna timme för timme. Nästan minut för minut, för att klara detta på ett bra sätt.

Utredningar kring vanliga brott som inbrott och stölder försenas när resurserna används till annat - det har polisen redan sagt. Men Ewa-Gun Westford vill ändå att skåningarna fortsätter anmäla brott.

– Det är klart att man ska göra det. Om vi strävar efter ett bättre samhälle måste man ställa upp själv. Vi kan alla på vårt eget lilla sätt bidra och bestämma oss för att hjälpa polisen.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".