Lund

Eucalyptus i Lund söker nytt hem

2:10 min

Eucalyptusen som finns i Botan i Lund måste få ett nytt hem. Den gigantiska busken har nämligen växt den botaniska trädgården över huvudet.

Den får inte längre plats inomhus där, och behöver därför komma inomhus någon annanstans innan frosten kommer. Det berättar Bente Eriksen, föreståndaren för Botan.

Eucalyptusträdet växer inte mer på höjden eftersom det står i kruka. Det är lite som ett Bonsaiträd och kan trimmas och klippas på höjden. Det behöver ljus och ska inte stå för varmt. På sommaren ska det gärna komma ut.

Men det gäller att ha plats. Redan nu är busken nästan dubbelt så hög som reporter Anton Kalm som är 180 centimeter i strumplästen.

– Skötseln är ganska enkel, säger Bente Eriksen. Lite vatten och gödning på sommaren. På vintern är det viktigast att den står ljust och frostfritt.

Luktar gott gör den också. Oljan från eucalyptusen är bakteriedödande och används i halstabletter.

– Och den stora träbaljan som eucalyptusen står i följer med, lovar föreståndaren för Botan. För det är nog inte så många som har en så stor kruka hemma.

Vår reporter Anton Kalm besökte Trelleborg för att kolla om eukalyptusträdet kanske kan få en plats bland de rikskända palmerna.

Många av våra lyssnare har redan hört av sig och velat adoptera eucalyptusen från Lund. Under dagen kommer vi att berätta om hur letandet efter ett nytt hem går.