Malmö

Asylsökande riskerar hamna på gatan

2:39 min

Migrationsverket larmar idag om att deras platser inte räcker till alla asylsökande. Malmö som fått dra största lasset tycker att man ger upp för lätt.

Efter att de inre gränskontrollerna infördes i bland annat Trelleborg och Malmö för en vecka sedan, har en större andel asylsökande koncentreras till just Malmöregionen, enligt Migrationsverket. Nu kan man inte ge alla tak över huvudet.

– Vi står inför det som vi har flaggat för under en längre tid, att boendeplatserna inte räcker till i den omfattning det finns personer som är i behov av boende, säger Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket region syd.

Barnfamiljer är prioriterade, men andra asylsökande, mestadels ensamstående män, kommer behöva hitta egna boendeplatser. Enligt Jennie Sörman så kan det bli upp till kommunerna att hjälpa till med boende, för annars är risken att folk hamnar på gatan.

– Ja, det blir tyvärr en risk beroende på hur de olika kommunerna väljer att hantera situationen. Utifrån socialtjänstlagen så är det vistelsebegreppet som är det som avgör vilken kommun det är som är ansvarig att ordna tak över huvudet.

I Malmö, som dragit det största lasset i mottagandet, är det socialdemokratiska styret och den moderata oppositionen starkt kritiska till detta. Man kan inte klara av mer med tanke på hur pressad situationen är idag, är budskapet, och Moderaterna i Malmö har gått så långt att man vill att Malmö ska sluta vara en ankomstkommun, utan flyktingar ska direkt bussas till andra kommuner.

– För Malmös del är det alldeles omöjligt att ta ett större ansvar än vad vi redan har gjort. Det kan inte vara så att Malmö får ansvar för stora, stora delar av Sveriges totala flyktingmottagning. Det här är ett statligt ansvar. Regeringen måste agera, den kan inte fortsätta vara passiv. Malmö måste tvärtom avlastas, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Annelie Larsson, förvaltningsdirektören på social resurs i Malmö, säger att en individuell bedömning kommer göras, men varnar för att det kan bli svårt att hjälpa flyktingar med boende.

– Vi är ju själv i en väldigt ansträngd situation. Vi håller just nu på att leta platser för att överhuvudtaget själva klara av att ge ensamkommande barn tak över huvudet under helgen. Nu måste fler hjälpa till. Om vi ska kunna göra det här i Sverige på ett bra sätt, så måste fler kommuner och statliga myndigheter stötta upp, säger hon.

Men, gränsen är nådd, enligt Migrationsverket.

– Vi saknar den möjligheten. Vi har nyttjat våra reserver innan det här är ett faktum. Vi har ingen annanstans att hänvisa dem till, säger Jennie Sörman.

Situationen kan trots allt ändras. Migrationsverket samarbetar med de svenska kommunerna och letar ständigt efter nya boendeplatser. Myndigheten hoppas också att många asylsökande kommer kunna bo hos vänner, släkt och familj.