Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Skåne

Höjd terrornivå märks i vardagen

”Det första man ser här ute är polisbilar”
0:48 min

Den ökade beredskapen efter gårdagens höjda terrornivå innebär att vissa publika platser kommer ha extra polisiär bevakning framöver.


Det handlar bland annat om välbesökta knutpunkter i kollektivtrafiken. En av dem är Knutpunkten i Helsingborg där polisen haft bevakning från och till under dagen.

– Det första man ser här ute är polisbilar. Då slår det en vilken situation vi har. Men jag ska inte hindras av det, säger Tina i Helsingborg.

Även vid köpcentret Väla Centrum har polisen bevakning. Vissa besökare medger att de påverkats av Säpos höjning.

– Det gör mig jätterädd. Sedan vet jag inte exakt vad det innebär, men känslan jag har fått är att man blir rädd, säger Jenny, som bor i Helsingborg.

Även andra välbesökta platser, som till exempel religiösa samlingspunkter, har ökat vaksamheten.

Jehoshua Kaufman, ordförande för judiska församlingen i Malmö, säger till P4 Malmöhus att man följer nyheterna noggrant och att de kommer skärpa en del säkerhetsrutiner framöver. Då gäller det framför allt vilka som släpps in i församlingens lokaler.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".