Helsingborg

Nu har trädet fått ett hem

2:56 min

Berättelsen börjar med ett halstablettsdoftande träd som inte längre kan bo i Botan i Lund. Men den slutar inte där. Intresset för att ta hand om trädet har varit stort och nu ser eukalyptusen ut att få ett nytt hem i entrén till ett gästboende i Helsingborg.

Efter att det tre och en halv meter höga eukalyptusträdet vuxit sig för stort för Botan i Lund har P4 Malmöhus efterlyst en ny ägare. Många lyssnare har hört av sig och en av dem är Arne Gunnarsson, kommunikatör på projektet DrottningH i området Drottninghög i Helsingborg.

- Vi har ett gästboende som ska öppna efter nyår och där finns en stor foajé med ett glasfönster. Där vore det perfekt att ha eukalyptusen istället för den plastblomma som finns där idag, säger han.

- Vi har en grön plastranka idag och då vill vi ha något levande i stället.

Men du vet att trädet är tre meter högt?

- Ja men det är flera våningar så jag tror att det får plats.

Området Drottninghög ska rustas upp och i gästboendet ska människor bo medan deras bostäder renoveras. På bottenvåningen ska det blir boende för ensamkommande barn och unga.

Men när Arne Gunnarsson för höra att han faktiskt kan få trädet tonar han plötsligt ned den inledande entusiasmen.

- Jag blir jätteglad, men lite rädd också. Det var tidigt på morgonen som jag anmälde mitt intresse och jag var inte riktigt vaken. Men det är klart att det ska få plats här, säger han.

På vintern behöver eukalyptusträdet komma undan kylan, men på sommaren hoppas Arne Gunnarsson att det ska få komma ut med hjälp av en odlingsgrupp i området.