Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket. Foto: Tomislav Stjepic
Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket Foto: Tomislav Stjepic
Malmö/Sverige

"En fråga för alla samhällsaktörer"

"Det måste lösas, vi kan inte ha människor på gatan i Sverige"
3:36 min

I natt sov många asylsökande utomhus i Malmö. Nu måste regelsystemet anpassas och fler kommuner kliva in för att få fram bostäder till dem som söker asyl i Sverige. Det menar Migrationsverkets presschef.

Migrationsverket har ansvar för att se till att människor som söker asyl i Sverige har någonstans att bo. Men myndigheten har länge flaggat för att de inte klarar sitt uppdrag. Därför prioriterar man nu barnfamiljer, vilket lett till att människor tvingats sova utomhus under natten.

Men enligt Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket borde det gå att få fram bostäder åt alla.

- Vi har gott om utrymmen i Sverige, men vi har ett regelsystem som inte är anpassat efter den situation vi har. Det behövs en lättnad av regelsystem som kan göra det möjligt att inhysa människor i lokaler som inte är tänkta för ändamålet.

Enligt Fredrik Bengtsson larmade myndigheten redan för flera månader sedan om att det skulle bli kris i boendesituationen.

- Det här är en fråga för Sverige och alla dess samhällsaktörer. Jag tycker nog att det är dags att fler kliver in på banan. Skulle vi kunna fördela ansvaret mellan kommunerna och statliga aktörer så är vi en god bit på väg, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".