Den fyrfiliga vägen som skiljer Malmöstadsdelarna Djupadal och Kroksbäck åt. Foto: Andreas Lovén Örwall/Sveriges Radio
1 av 2
Vägen mellan Djupadal och Kroksbäck. Foto: Andreas Lovén Örwall/Sveriges Radio
Hus i Malmöstadsdelen Kroksbäck. Foto: Andreas Lovén Örwall/Sveriges Radio
2 av 2
Kroksbäck. Foto: Andreas Lovén Örwall/Sveriges Radio
Malmö

Integration splittrar villasamhället

Boende: "Vi valde detta område av en anledning"
8:24 min

Genom nybyggnation och infrastruktur ska villasamhället Djupadal och miljonprogrammet Kroksbäck i Malmö byggas ihop. Men meningarna om det går isär.

Många Djupadalsbor har skrivit under en protestlista mot planerna. Men idén är god, menar andra, som startat en motlista.

Malmö stad har storstilade planer på att lyfta miljonprogrammet Kroksbäck genom att integrera området med grannen Djupadal, som är ett välmående villasamhälle.

I dag delas områdena av en fyrfilig väg av motorvägsformat. Nu vill Malmö stad förvandla vägen till en stadsgata. Nya hus, butiker och gångvägar ska ytterligare knyta ihop Kroksbäck och Djupadal. Planen skapar splittring i Djupadal, där det finns två namnlistor för- och emot en integration.

Just nu är planprogrammet ute på samråd, som just syftar till att inhämta synpunkter.

– Det är en helt avgörande fråga för Malmös utveckling att vi identifierar barriärer mellan stadsdelar. 

– Nu har vi identifierat barriären mellan Djupadal och Kroksbäck. Vi har väldigt mycket på att vinna genom att göra fysiska och sociala åtgärder för överbrygga den, säger Karolina Skog (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad.

Inga problem blir mindre för att man delar ut dem på ett större område. Det skriver 111 Djupadalsbor under på, som motsätter sig en integration med Kroksbäck.

– Vi valde detta område av en anledning. Ska man göra en sammanslagning så blir det fel mot oss som valt att bo på Djupadal, säger en trebarnsmamma till P4 Malmöhus.

– Jag förstår att man vill integrera mer och att det inte ska finnas utanförskap. Men att ta bort stadsdelsgränser tror jag inte löser det problemet ändå. Det är en annan samhällsfråga.

Andra Djupadalsbor pekar på Kroksbäcks rykte som kriminellt belastat, som en orsak till den utbredda skepsis som finns.

Men det är inte alla som håller med. 64 Djupadalsbor har skrivit på en lista där man ställer sig positiv till en integration med Kroksbäck. "För att vi skall kunna fungera som medlemmar i samma samhällsgemenskap krävs ett gemensamt språk och gemensamma mötesplatser", står det på listan.

På andra sidan fyrfiliga Lorensborgsgatan - i Kroksbäck - bekräftar flera boende den dystra bilden av området.

– På den senaste tiden har jag blivit trött på saker som händer i området. Man har bränt ner ett miljöhus, ungdomar kastar ruttna ägg på min granne. Det finns ingen respekt när barn kan göra så mot vuxna, säger Salim.

Qusai, som driver en livsmedelsaffär, har tröttnat på området och tänker flytta därifrån.

– Man sprängde en bomb vid min butik. Alla glas på hela byggnaden skadades. Jag har inga problem med någon på området. Ungdomarna tyckte väl att det var...roligt.

Vad tycker du om att det finns en protestlista på Djupadal mot en integration med Kroksbäck?

– Det är på grund av att de vet att det är värre i Kroksbäck än i Rosengård.

Men bilden av det kriminella Kroksbäck delas inte av alla. Robban menar att det främst är utomståendes uppfattning.

– Bo här ett par veckor så kan ni se. Jag reagerar inte på att det skulle finnas kriminalitet.

Han är däremot negativ till en integration med Djupadal av andra skäl.

– Det är dumt att bygga bort grönområden som finns på Kroksbäck.

Karolina Skog (MP) kallar förekomsten av de båda namnlistorna för "intressant".

– Den är typen av reaktioner är vanliga när man gör radikala förändringar rakt in i människors boendemiljö. Det ska man ha en stor respekt för.

Förväntar du dig protester och bråk kring det här?

– Jag förväntar mig en fortsatt diskussion. I den finns det känslor men också klokskap. Det ska vi ta med oss när vi arbetar vidare från kommunens sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".