Kristianstad

Många frågor i skolan om terrorattentat

1:28 min

De senaste veckornas oroligheter väcker många frågor hos barn och ungdomar som tar del av nyhetsflödet. Det ställer också extra krav på skolpersonalen.

På Fröknegårdsskolan i Kristianstad är källkritik en viktig del i arbetet.

– Alla intressenter i en fråga brukar vara snabba på att göra kopplingar för sin sak, vilket gör att det inte alltid är så lätt för ungdomar att hantera det, säger Daniel Nilsson, rektor på Fröknegårdsskolan.

– Där tycker jag att vi ska vara garanter för att man ställer frågor som om man verkligen har kollat källorna, var de här uppgifterna kommer ifrån och så vidare. Att vi tränar ungdomarna i det.

På Fröknegårdsskolan i Kristianstad är det många elever som diskuterar de senaste veckornas händelser och inte minst vad som pågår i sociala medier.

– Jag har sett svenska jihadister som skriver på Facebook, berättar en niondeklassare.

– De hyllar Isis för terrordådet i Paris, de säger att Isis kommer fortsätta och att det kommer bli jättebra och att de hoppas att något ska hända i Sverige också. Men om du bor här, hur kan du säga så?

Enligt Catarina Nylund, kurator på Bris, syns det tydligt att höstens stora nyhetshändelser satt sina spår hos barn och unga.

– Efter de senaste händelserna i Paris har vi fått många samtal och chattar som handlar just om det, säger hon.

Hur bemöter man den oron?

– Vi brukar säga att man kanske inte behöver läsa varje nyhetsuppdatering som dyker upp i ens mobil, att man tar del av nyheterna med måttfullhet och att man inte ska skrämma upp sig själv för mycket helt enkelt.