Markku-Rummukainen, klimatforskare. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Markku-Rummukainen, klimatforskare. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Klimat

Mötet i Paris ska rädda klimatet

”Utsläppsminskande åtgärder gör att vi har det bättre här på jorden”
3:27 min

Förenta nationernas klimatkonferens i Paris 2015, COP2, äger rum mellan den 30 november och 11 december 2015 i Paris. Markku Rummukainen är klimatforskare vid Lunds universitet och förbereder sin resa till Paris.

– Det är ett stort möte mellan länderna, där politiker och tjänstemän och experter ska komma fram till något gemensamt, säger Markku Rummukainen, klimatforskare vid Lunds universitet.

Man hoppas sys ihop ett nytt globalt avtal som ska handla både om mål och medel.

– Inte minst hur de fattiga länderna kan fortsätta att utvecklas, men utan fossila bränslen. Och målet att hålla den globala uppvärmningen under två grader.

Dessutom handlar det om att komma överens hur man ska gå vidare efter Paris.

– Om man inte arbetar med detta de närmsta årtiondena så går vi ett alltmer förändrat klimat tillmötes, med högre temperatur och vattenstånd, kortare vintrar, intensivare nederbörd och mera värmeböljor. Men gör man de utsläppsminskande åtgärderna då kommer allt detta att bli lindrigare, vilket innebär att vi har det bättre här på jorden.

Många känner sig oroliga och har klimatångest.

– Just stora frågor är svåra att ha insikt i. Jag tror att det är viktigt att man kan känna att man är med och arbetar för lösningen på sitt håll, Markku Rummukainen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".