Anders Ekhem och Per Kristiansson i Johanneskyrkan. Foto: Özgür Karlidag/Sveriges Radio
Anders Ekhem och Per Kristiansson. Foto: Özgür Karlidag/Sveriges Radio
Malmö

Flyktingarna fick tak över huvudet i kyrkan

4:34 min

Migrationsverket har slut på boendeplatser för flyktingar. I helgen varnade man för att folk kunde tvingas sova utan tak över huvudet. Svenska kyrkan i Malmö ryckte då in och kunde hjälpa ett hundratal flyktingar med skydd för natten.

– Beredskapen att vara öppen för flyktingar har pågått sedan i september och den beredskapen behöver vi på något sätt ha fortsättning för. Det här är inte över efter en eller två nätter eller en helg, säger Anders Ekhem som är kyrkoherde i Svenska Kyrkan i Malmö.

I september hade Svenska kyrkan öppet enstaka nätter för flyktingar men sedan dess har man inte behövt rycka in, men i lördags fick de en direkt förfrågan från Migrationsverket om man kunde erbjuda flyktingar sovplatser. Något som Svenska kyrkan har varit beredd på.

– De flesta hade bott två nätter ute på gatan, ute i kylan. Nu fick de komma in i värmen och tryggheten. Det är människor som verkligen behövde en plats att vara på, säger Per Kristiansson, som är koordinator för flyktingarbetet för Svenska kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista