Fem nya kommunpoliser samlades i Ystad idag. Patrik Ahrlin blir kommunpolis i Ystad, Anna Hagenkötter i Tomelilla, Dan Bengtsson i Simrishamn, Patric Nihlén i Skurup och Rickard Bruhn i Sjöbo.	Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Fem nya kommunpoliser samlades i Ystad idag. Patrik Ahrlin blir kommunpolis i Ystad, Anna Hagenkötter i Tomelilla, Dan Bengtsson i Simrishamn, Patric Nihlén i Skurup och Rickard Bruhn i Sjöbo. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skåne

Kommunpoliser på plats

"Vi ska göra en ny medborgardialog"
3:07 min

Nu är det klart vilka som blir kommunpoliser runt om i Skåne. Kommunpoliserna är en del av polisens nya organisation. De ska jobba brottsförebyggande, som en länk mellan polisen och kommunen.

I Ystad presenterade idag Mats Cronhag, lokalpolisområdeschef Österlen, vilka kommunpoliserna blev i hans fem kommuner.

Dan Bengtsson blir kommunpolis i Simrishamn, Anna Hagenkötter i Tomelilla, Patric Nihlén i Skurup, Rickard Bruhn i Sjöbo och Patrik Ahrlin i Ystad.

Tanken med de nya kommunpoliserna är att de framför allt ska arbeta brottsförebyggande, med många kontakter ute i samhället. Anna Hagenkötter jobbar redan sedan tidigare i Tomelilla och berättar vad hon vill göra när hon nu blir kommunpolis där.

– Jag tror att jag kommer att fortsätta jobba som jag gör nu, men med mer samarbete med kommun, skola, fritidsgård, handelsföreningar, byalag och ja, där finns mycket att göra, säger hon.

Ute i kommunerna ska polisen allt eftersom även börja jobba med något som kallas för medborgarlöften. I Tomelilla har man kommit en bit på vägen där.

– Vi ska ju skapa ett medborgarlöfte där vi utefter medborgarnas behov, vad de känner är problem i kommunen, arbeta fram ett medborgarlöfte som vi kan konkret jobba med, säger Anna Hagenkötter.

I början av året hade polisen i Tomelilla en medborgardialog på torget, då vårdslös körning i kommunen var ett problem som kom upp.

– Där är mycket bilburna ungdomar och unga vuxna i kommunen som är lite tunga i foten och kör lite fort och det är ett problem för kommuninvånarna och så det är en av sakerna som de lyfte fram, säger Anna Hagenkötter.

– Och min förhoppning är nu att vi ska kunna göra en ny medborgardialog här innan vi skapar löftena här inom kort, säger Anna Hagenkötter.

På ett liknande sätt ska polisen allt eftersom skapa medborgarlöften i alla kommuner, utifrån vad som är aktuella problem just där.

– Problembilden ser ju olika ut i olika kommuner och då gäller det att vara lyhörd och genom de här dialogerna få in vad man upplever som otryggt, säger Mats Cronhag, lokalområdeschef Österlen.

Nästa steg i polisens omorganisation handlar om att tillsätta områdespoliser, berättar Mats Cronhag.

– Områdespoliserna kommer att vara mer hands on, jobba på gator och torg, men tillsammans med kommunpolisen, säger han.

När det gäller polisstationerna ute i kommunerna i Skåne är det inte klart om det blir några förändringar.

– Vi tittar på det, men där är inget beslut taget i den frågan, säger Mats Cronhag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".