Flyktingar på Malmö centralstation och ett av MSB:s tält, fotograferat inifrån. Foto: Ola Torkelsson/TT, Björn Johansson/MSB
Flyktingar på Malmö centralstation och ett av MSB:s tält. Foto: Ola Torkelsson/TT, Björn Johansson/MSB
Lund

Nu byggs tältläger i Revinge

1:24 min

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har börjat bygga ett tältläger för asylsökande i skånska Revinge. Men till skillnad från tidigare planer så är lägret bara tänkt som en tillfällig lösning.

– Vi ser detta som en tillfällig åtgärd som bara kan stå under en kortare tid, säger Svante Wergert som är kommunikationsdirektör på MSB. 

Det nya tältlägret i Revinge kommer enligt MSB stå klart inom två veckor och är tänkt att ge 200 tältplatser som ska användas i en månad.

Vid sidan av de tillfälliga tälten man nu bygger pågår en långdragen bygglovsprocess för ett mer långsiktigt tältläger med 375 platser på ungefär samma plats.

En process som började för en månad sedan men som fördröjts av att de tält man tänkte använda inte levde upp till kraven på bland annat brandsäkerhet, och att regeringen behöver godkänna inköp av nya tält. De platserna räknar MSB inte med ska stå klara förrän i början av nästa år.

Den tillfälliga lösningen kräver inget bygglov och MSB kommer använda sig av tält som man redan har.

Beslutet att i all hast bygga ett tillfälligt tältläger i Revinge kommer efter beskedet i förra veckan om att Migrationsverket inte längre kan garantera boende för asylsökande och att flyktingar har hänvisats till att bo på gatan eller hos frivilligorganisationer. En akut situation som enligt Svante Wergert tvingat fram det nya tillfälliga tältlägret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista