Bilverkstad. Foto: Nora Lorek/TT
Foto: Nora Lorek/TT
Malmö

Svartanställda tvingas sova i bilverkstäder

Skatteverket: Det är förskräckligt
2:55 min

Löner på några tior och ibland ingen ersättning alls trots arbete alla dagar i veckan. Skatteverket har granskat tre branscher och konstaterat ett utbrett fusk med bland annat svartarbete.

Nu kräver man att systemet med personalliggare - alltså att företaget bättre måste redovisa vilka som är anställda - införs också i de här branscherna för att komma problemen. Det gäller bilverkstäder, livsmedelsgrossister och skönhetssalonger.

– Genom att införa krav på personalliggare i de här branscherna tror vi att det skulle ha en betydande effekt på svartarbetet och minska förutsättningarna att utnyttja människor på ett sånt sätt som vi sett att man gör här, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Skatteverket har nyligen lämnat in förslaget på personalliggare i de tre nya branscherna till Finansdepartementet. Enligt Conny Svensson är problemet med svartarbete och utnyttjande av människor i de här branscherna särskilt påtagligt i Malmöregionen.

– Det finns ett ökat tryck på människor som kommer dit, många stannar i de södra delarna och då utnyttjar man folk på ett sådant sätt. De som kommer, de allra flesta, vill ha en sysselsättning men har svårt att komma in i samhället, och då utnyttjar man dem.

Sedan en tid tillbaka finns det personalliggare ibland annat restaurangbranschen och systemet och visat sig vara effektivt. I januari kommer personalliggare även att införas i byggbranschen, något som varit mycket efterlängtat.

Om systemet även inför i de tre nya branscherna räknar Skatteverket att svartarbetet minskar med 600 miljoner kronor. Enligt Conny Svensson har man vid revisioner riktade mot de tre nya branscherna kunnat konstatera att fusket är utbrett.

– Man slår inte in, det lämnas inte kvitton och det redovisas väldigt lite löner. Vi har sett vid våra kontroller att folk har lämnat lokalerna när vi kommit dit, i några fall har vi sett att folk har bott i sådana hallar där man tvättar och lagar bilar. Det är förskräckligt.

Men det är inte bara förlorade skattemiljoner som det handlar om. Arbetsförhållandena för människor som känner sig tvungna att arbeta på detta sätt är enligt Conny Svensson mycket svåra.

– Vi har kunnat konstatera att det i många fall är personer som är papperslösa och som uppehåller sig här på tvivelaktiga grunder. Då jobbar man under sådana förhållanden där man tvingas att jobba kanske utan någon ersättning och under hot om att bli avslöjad, det har vi haft några stycken som vittnat om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".