24-åriga Jens är positiv till nya mottagningar. Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
1 av 4
24-åriga Jens. Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
Peter Sonnsjö
3 av 4
Socialchef Peter Sonnsjö. Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
Vekrsamhetschef och socionom komemr att finnas på mottagningen. Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
4 av 4
Verksamhetschef och socionom finns på mottagningen. Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
Kristianstad

Lättare få behandling med metadon

Mikael: Det har ändrat allting, jag kan fokusera på annat
1:35 min

Det blir allt lättare för personer med tungt missbruk att få rehabilitering med hjälp av metadon eller liknande läkemedel i Skåne.

Sedan april förra året då fritt vårdval infördes har tio så kallade LARO-mottagningar för behandling öppnat i regionen. Idag öppnar en ny i Kristianstad.

Mikael går själv i behandling på den mottagning som redan finns i Kristianstad. Han märker en stor skillnad på sitt eget liv, i jämförelse med innan.

– Kriminalitet och in och ut ur fängelset, det var ett riktigt pissliv. Det har ändrat allting. jag kan sova bättre och fokusera på annat, som att söka jobb.

Den nya mottagningen ligger ett stenkast från centralstationen i Kristianstad. Polisen i Kristianstad har tidigare oroat sig för att den illegala droghandeln ökar i takt med att fler söker sig till behandlingarna. Samtidigt har Socialstyrelsen slagit fast att det mesta som beslagtas i Sverige är importerat och att läckaget är begränsat. Camilla Wallin är verksamhetschef på den nya privata mottagningen som drivs av Laro psykiatri.

– Det är ingen som går in i en LARO-behandling med allt det kontrollsystem som det är uppbyggt kring för att sälja. Att komma hit dagligen, lördag, söndag och röda dagar och lämna urinprov övervakat, det gör man inte om man inte verkligen vill.  

Kommunen som har ett socialt ansvar för brukarna ser positivt på mottagningen, men har inte tilldelats några extra resurser för de som behöver stöd efter påbörjad behandling,

– Det är bostad, ekonomi, det är på väldigt många områden som man fortfarande kan behöva ett stöd, kanske i första hand när man kommit in på LARO-behandling där man är beredd att ta itu med många andra saker som man försummat under en lång följd av år. Det klart att det finns en oro för att inte kunna hjälpa till på ett professionellt sätt, säger Peter Sonnsjö, socialchef på kommunen.  

Lyssna även nedan på 24-åriga Jens tankar om fler mottagningar.

LARO-mottagningar

Vid en LARO-mottagning erbjuds du som är beroende av opiater/heroin läkemedelsassisterad behandling med buprenorfin eller metadon.

LARO står för läkemedelsassisterad rehabilitering vid opiatberoende.

Från och med april 2014 kan du som bor i Skåne själv välja var du vill få din LARO-behandling. Du väljer mellan godkända mottagningar som har skrivit avtal med Region Skåne.

Före det fria vårdvalet infördes i Skåne fanns totalt sju mottagningar, i dagsläget finns 17 stycken. Det ökade antalet mottagningar förklaras av både nya privata mottagningar och en uppdelning av vissa existerande mottagningar i mindre enheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".