Duraid Al-Khamisi. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges Radio
Duraid Al-Khamisi. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges Radio
Malmö/Sverige

Han flydde över havet

Tusentals människor har bara i år dött på Medelhavet i sina försök att ta sig till Europa. Men det är inte första gången flyktingar tvingas till farliga resor över havet. När Duraid Al-Khamisi var åtta år flydde han med familjen i en fiskebåt. Nu har han skrivit en bok om sina erfarenheter.  

Författaren Duraid Al-Khamisi flydde från Irak och Bagdad 1994 efter att kriget med Iran gjort landet osäkert. Nu är han aktuell med den självbiografiska boken "Regnet luktar inte här", som bland annat handlar om flykten och tiden efteråt.

– Vi färdades fyra eller fem dagar i en liten fiskebåt instängda i ett lastutrymme, säger han.

Al-Khamisi ser många likheter mellan dagens flyktingar och de som kom till Sverige för på 1990-talet. Framförallt vill han med sin bok belysa kvinnornas och barnens situation.

– Barn tvingas fly med sina föräldrar eftersom det inte finns några lagliga vägar in i Europa. Vi hade inget annat val än att följa med våra föräldrar på den farliga resan. Så är det än idag.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".