Foto: Malmö stadsteater
1 av 2
Foto: Malmö stadsteater
Foto: Malmö stadsteater
2 av 2
Foto: Malmö stadsteater
Malmö

Barn får lära känna antikens hjältar

5:04 min

Malmö stadsteaters familjeföreställning i vinter har Zeus, Ikaros, och alla de andra grekiska gudarna och hjältarna som gäster i en talkshow.

Antiken berättar massor om oss och våra beteenden, och vill man att det ska nå in till barnen på sju år, får man berätta i full fart, gärna med musik.

Gudarna eller de mytologiska hjältarna är många och alla har något att berätta om oss. Minos är en, Narcissos som bara gillar sig själ en annan. Och Ikaros, som flyger för nära solen så att vingarna smälter, är en annan.

– Ikaros berättar om hur pappan bygger hans vingar som ger honom hybris, så att han inte lyssnar på pappans varning att inte flyga för nära solen, för då smälter vingarna, säger Elin Skarin som spelar Ikaros.

Det hela är gjort som en blandning av talkshow, Lets dance eller någon annan tv-show, där gudarna är gäster och berättar som sig själva, eller uppträder. Det är snabba ryck, figurerna blandas hejvilt. Och det är just för att sagorna lär oss mycket, men utan att skriva oss på näsan som regissören Pontus Stenshäll använder dem.

– De lär oss s att inte ha hybris, att inte älska sig själv för mycket. De lär oss jämvikt, lite yin och yang, säger regissör Pontus Stenshäll.

Och om publiken känner sig trygg så blir de inte skrämda av det som händer på scenen.

– Man blir inte så rädd när man vet att det är kompisen som skräms, säger Pontus Stenshäll.

 Premiären på Hjältar, gudar, monster är på lördag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista