Erika Augustinsson, kommunikationsanvsarig på Mötesplats för Sociala Innovationer. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges Radio
Erika Augustinsson, kommunikationsanvsarig på Mötesplats för Sociala Innovationer. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sveriges Radio
Malmö

Fler vill driva snälla företag

"Det är en massiv kraft i samhället som växer varje dag"
3:05 min

Yallatrappan och odlingsnätverket i Seved är exempel på sociala innovationer. En typ av entreprenörskap som växer. Nu hålls en konferens för att locka fler.

Sociala innovationer kan beskrivas som idéer och projekt med syfte att lösa samhällsutmaningar. Det är inget nytt fenomen. Bibliotek, mödravård och brandkår är exempel ur historien. Men idag har rörelsen fått förnyad kraft. Det menar Erika Augustinsson, kommunikationsansvarig på Mötesplats Social Innovation, som arrangerar konferensen Social Innovation Summit.

– Samhällsutmaningarna är stora idag. De lösningar vi ha räcker inte, men det finns en jättestor kraft i samhället för att hitta på nya idéer, säger hon.

Exempel på utmaningar som entreprenörer nu allt oftare tar sig an är klimathot, integration och en åldrande befolkning.

– Jag skulle säga att de tär en ny livsstil. Många vill kombinera sitt yrke med att göra en insats för samhället.

Internationellt är det kanske mest kända exemplen på en social innovation Nobelpristagaren Muhammad Yunus Graemen Bank, som erbjuder mikrokrediter till fattiga. I Malmö finns odlingsnätverket i Seved och Yallatrappan. 

Förutom Mötesplats för sociala innovationer inleds också utmaningen att samla 100 sociala innovationer för ett smartare samhälle. Hittills har man lyft fram elva förslag. Till Erika Augustinssons egna favoriter hör en företagsidé där målet är att rädda världen.

– Det är vi inte vana vid och det är häftigt med personer som bryter ny mark för hur vi ska göra saker, säger Erika Augustinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".