Affischer vid Möllevången. Foto: Thobias Ligneman / Sveriges Radio
Affischer vid Möllevången. Foto: Thobias Ligneman / Sveriges Radio
Malmö

"Malmös tolerans motverkar jihadism"

"Malmöbor generellt uppskattar den mångkulturella prägeln"
1:21 min

Islamistisk radikalisering och jihadistresenärer förefaller vara sällsynta fenomen i Malmö. Universitetslektor Torsten Janson tror att det kan bero på mångkulturell och religiös tolerans.


 

Stockholm och Göteborg ska få kunskapshus för att motverka extremism. Som enda storstad blir Malmö utan.

Regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, presenterade i dag en plan för att motverka bland annat jihadism. Man ska inrätta så kallade kunskapshus i fyra svenska städer, däribland Stockholm och Göteborg, efter dansk modell. Men däremot inte i Malmö.

Torsten Janson är universitetslektor vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet. Han säger att forskare spanat efter radikala miljöer i Malmö och Skåne, men att man haft svårt att hitta sådana.

– Närvaron av en levande och fungerande mångkulturell miljö har en stävjande effekt, tror jag.

Det finns mindre bitterhet och känsla av utanförskap i Malmö, alltså?

– Ja, jag tror det. Malmöbor generellt uppskattar den mångkulturella prägeln. Åker du till Stockholm och Göteborg så är de städerna mer segregerade. Finns det en bredare acceptans av muslimsk identitet i stadsmiljön, så torde den direkta attraktionen av radikala miljöer bli mindre.

Torsten Jansson säger att systematisk forskning på området borde göras.

– Det här är verkligen något vi behöver veta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".