immie Åkesson på Sverigedemokraternas landsdagar.
Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas landsdagar. Foto: Björn Lindgren / TT
Lund

Nöjda Sverigedemokrater på landsdagar i Lund

Ungdomspartiet: Vi hissar bara segel
1:18 min

I dag började Sverigedemokraternas landsdagar i Lund. En nöjd Jimmie Åkesson öppnade mötet.

Vinden blåser Sverigedemokraternas väg nu när övriga partier allt mer närmar sig partiets invandringspolitik - det var beskedet när Sverigedemokraterna i förmiddags inledde sina landsdagar i Lund.

Partiledare Jimmie Åkesson kunde i sitt korta inledningstal inte låta bli att peka på hur övriga partier ändrat sin politik den senaste tiden.

– Det som man för någon månad sedan använde för att beskylla oss för allsköns konstigheter som rasism och främlingsfientlighet. Nu är det plötsligt att ta ansvar, sade Jimmie Åkesson.

Efter höstens ökade asylinvandring har regeringspartierna och flera oppositionspartier lagt fram en rad förslag i syfte att minska antalet asylsökande. Men det gör inte Sverigedemokraterna överflödiga, i stället måste nu partiet noggrant följa om exempelvis statsminister Stefan Löfven och moderatledaren Anna Kinberg Batra menar allvar, enligt Jimmie Åkesson.

Ombudet och ledaren för ungdomsförbundet Ungsvenskarna, Tobias Andersson, är nöjd med den allmänna utvecklingen och känner att vinden blåser partiets väg.

– Vi kan bara hissa upp seglen, vi behöver inte ro så mycket just nu, säger Tobias Andersson.

Tror du att det kommer att fortsätta så?

– Den logiska följden av regeringens beslut nu med gränskontroller kommer att innebära att också Danmark stänkger sin gräns. Och det skulle innebära att Tyskland stänger sin gräns. Sen så har vi ett Norden där man inte alls får in så många asylsökande, som vi har strävat efter hela tiden.

Men det är också en lång rad andra frågor som kommer upp på mötet. Exempelvis ska partiet ta ett nytt barnprogram där partiet bland annat vill slopa pappamånaderna i föräldraförsäkringen och utöka möjligheten att jobba deltid som förälder och det tycker Monica Tedestam Berglöw från Täby är viktigast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".