Kent Mårtensson, socialdemokrat och kommunalråd i Ystad. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
1 av 2
Kent Mårtensson (S). Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
#flyktiskåne

Bostäder svårknäckt nöt för Ystad

Kommunalråd: Måste komma igång med byggen
4:00 min

Även om Ystad inte är ankomstkommun märks det även där att många har sökt asyl i Sverige i höst. Följ med dit när vår reportageserie om hur olika skånska kommuner klarar utmaningen fortsätter.

– Vi har ju inte den situation som beskrivs i både Malmö och Trelleborg för närvarande. Men visst det märks också här och det märks i våra verksamheter, säger Kent Mårtensson, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande.

Både inom gymnasieskolan och i grundskolan i Ystad har antalet nyanlända elever ökat under hösten, men det är alltså främst inom mottagandet av anvisade ensamkommande barn och unga som läget har blivit ansträngt.

– Vi har just nu cirka 110 ungdomar i mottagningssystemet. I princip har vi i oktober, november fått en anvisning per dag, säger Yvonne Nilsson, chef för Individ- och familjeomsorgen i Ystad.

Det tuffa läget har gjort att Yvonne Nilsson fått i uppdrag av socialnämndens arbetsutskott att förbereda en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Det handlar om att det har varit svårt att sätta handläggare på alla barn, eftersom vi ju inte har den kapaciteten färdig, utan vi anställer nya socialsekreterare. Sedan handlar det om att hinna besöka barnen, att färdigställa utredningarna i tid.

– Och vi förtätar mycket på det boende som vi har, så det blir fler på rummen än vad det kanske egentligen var tänkt från början. Kvaliteten är kanske inte på topp.

Det är framför allt frågan om boende för ensamkommande barn och unga som är akut, säger Yvonne Nilsson. Idag bor ett drygt 40-tal av dem i familjehem och kommunen har tre boendeenheter med plats för 45 unga. Vid årsskiftet öppnar ett boende för 12 unga och längre fram i vår ett för ytterligare 12, säger Yvonne Nilsson.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos får Ystad ta emot cirka 130 asylsökande ensamkommande nästa år.

– Det är ju den situationen vi försöker att lösa på olika sätt nu. Vi har ett boende som är under ombyggnad och vi kommer också att sätta upp nya moduler för en snabb lösning, men kanske kommer vi också att förvärva någon fastighet för att själv kunna lösa den här situationen, säger kommunalrådet Kent Mårtensson(S).

Precis som i många andra skånska kommuner är bostadskön lång i Ystad och nya bostäder kommer att behövas för att kommunen ska kunna ta emot fler nyanlända vuxna och familjer som fått uppehållstillstånd. Bostäder är den svåra nöten att knäcka, säger Kent Mårtensson.

– Här måste vi ju komma igång med vår byggnation, framför allt i vårt eget bostadsbolag som måste snabba upp sin process för att vi ska kunna hitta möjligheter för bostad.

– Sedan finns det privata fastighetsägare också som naturligvis kan hyra ut, men vi har också själva ett ansvar att ta, säger han.

Kommunerna behöver även kunna samarbeta och hjälpa varandra kring mottagandet, tycker Kent Mårtensson. Han berättar att Ystad, Tomelilla, Sjöbo och Simrishamn pratat med varandra om det inom sin samarbetskommitté SÖSK.

I Ystad har också en frivilligsamordnare anställts under hösten för att samordna insatser från enskilda och olika organisationer. Både Kent Mårtensson och Yvonne Nilsson på individ- och familjeomsorgen tar upp hur viktigt engagemanget från frivilliga och det civila samhället är.

– Ja, det är viktigt för att man också ska se att det här är människor som har varit med om en del. De har flytt ifrån ganska eländiga förhållanden och behöver naturligtvis lära känna människor och komma in i samhället här.

– Och känna att man kan uppleva någon form av trygghet här och människor som kan hjälpa till med olika saker, det är väldigt viktigt, säger Kent Mårtensson.

Han säger att han också ser möjligheteter i situationen, och pekar på erfarenheter från 1990-talet då många flyktingar kom från Balkankriget och Ystad var ankomstkommun.

– Vi byggde ju upp en särskild by då, vi löste ju det även om det då också var påfrestningar, givetvis, men många av dem är ju idag i jobb och i utbildningar och har lyckats väldigt väldigt bra här, säger Kent Mårtensson.

  • Ystad kommun hade i början av året drygt 28.770 invånare.
  • Migrationsverket har sju upphandlade asylboenden i Ystads kommun just nu, med sammanlagt cirka 660 platser.
  • Kommunen ordnade också under hösten ett transitboende för ensamkommande barn och unga i Köpingebro för att avlasta ankomstkommunen Trelleborg. Det boendet används nu tillfälligt av kommunen men ska avvecklas.
  • Ystad har en överenskommelse om att ta emot 25 nyanlända invandrare, i år har det handlat om flyktingar som själva ordnat boende i kommunen.
  • Ystad styrs av Socialdemokraterna och Centerpartiet, med stöd av en teknisk överenskommelse med Vänsterpartiet.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".