Anette Laufer i Malmö söker efter en större lägenhet att flytta ihop med sin partner i. Foto: Özgur Karlidag/Sveriges Radio
Anette Laufer söker efter en större lägenhet. Foto: Özgur Karlidag/Sveriges Radio
Skåne

Lägenheter tomma när par inte hittar stor bostad

"Pendlar mellan hans och min lägenhet"
2:52 min

Vart tredje hushåll i Skåne är ett ensamhushåll. Men en hel del av dem är ofrivilliga. Brist på stora lägenheter gör att par inte kan flytta ihop - och det leder till att små lägenheter står tomma.

En ensamboende som söker en stor lägenhet att flytta ihop med sin partner i är Anette Laufer från Malmö.

– Vi letar efter en lägenhet nu och det är inte så lätt i Malmö. Sen vill man ju vara lite kräsen eftersom man vill hitta någonting som man vill bygga ett hem i.

Många ensamboende med partners vågar inte säga upp sina lägenheter eftersom det är svårt att hitta en ny bostad att flytta ihop till. Resultatet blir att en hel del mindre lägenheter står tomma, medan många äldre ensamboenden blir fastlåsta i sina stora lägenheter av samma anledning.

Det samtidigt som stora familjer tvingas bo i små utrymmen. Problemen på bostadsmarknaden leder till stor välfärdsförlust, menar Bengt Hansson som är analytiker på Boverket.

– Det är ett exempel på att bostadsmarknaden inte fungerar. Man kanske drar sig för att lämna en lägenhet som man har, man vet att det är jättesvårt att få en ny om man lämnar marknaden.

Av de 560 000 hushållen i Skåne är vart tredje ett ensamhushåll, enligt Statistiska Centralbyrån. Och siffran är något högre i storstäderna Malmö, Lund och Helsingborg, städer där det normalt råder stor bostadsbrist.

Anette Laufer har sökt efter en trea i flera månader för att flytta ihop med sin pojkvän, men hon ger inte upp hoppet..

– Nu är det mycket så att vi pendlar mellan hans och min lägenhet, men vi är båda väldigt trötta på det. Det gäller för oss att vara ihärdiga.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".