Skillinge hamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
1 av 2
Skillinge hamn. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Flyktingar vid Migrationsverkets kundcenter på Agnesfridsvägen i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT.
2 av 2
Flyktingar vid Migrationsverkets kundcenter på Agnesfridsvägen i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT.
Skillinge

Många oklarheter runt flykt i gummibåt

Polisen: "Vi håller uppgiften för korrekt"
1:56 min

Uppgiften om att en gummibåt med flyktingar ska ha kommit till Skillinge bekräftas nu av polisen men varken Sjöräddningssällskapet eller Kustbevakningen har hört talas om händelsen.

– Jag kan bekräfta att det är den uppgiften vi har fått och att vi håller den för korrekt. När det gäller detaljerna arbetar vi fortfarande på det, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen.

Uppgifterna som polisen utreder nu och som Dagens Nyheter skriver om att flyktingar ska ha kommit med en gummibåt till Sverige lämnades av någon utanför polisen.

Johan Mårtensson på Sjöräddningssällskapet vid stationen i Skillinge känner inte igen det som enligt polisens nationella operativa avdelning (NOA) ska ha inträffat i fiskelägets hamn.

– Jag är lika förvånad som ni som ringer, säger han till TT

Vi har inte haft någon utryckning kring det.

Inte heller kustbevakningen har någon kännedom om att de ska ha kommit flyktingar med båt till Skillinge men skulle det stämma ser man det som ett enskilt fall, men Patrik Engström tror att vi kommer att se mer av det här framöver.

– Det finns en uppenbar risk för det.

Vad vidtar ni för åtgärder eller förberedelser i den händelse att det här ökar?
– Vi utreder det enskilda ärendet och i övrigt har vi i vårt stabsarbete samarbete med Kustbevakningen för att de ska ha möjlighet att vidta åtgärder. Det är de som driver gränskontrollen till sjöss.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".