Författaren Björn Ranelid Foto: Jessica Gow/Scanpix
Foto: Jessica Gow/Scanpix
Österlen

Orkade inte se fotboll

"Jag kan inte släppa det för en sekund"
3:37 min

Terrordåd, skolmord, krig och miljöhot. Tunga världshändelser kan påverka även den som inte är direkt drabbad. Författaren Björn Ranelid kan inte släppa världsläget.

– Margareta och jag var bjudna på landskampen Sverige-Danmark, men jag orkade inte gå, det var så oerhört svårt det som skedde i Paris att jag inte kunde tänka mig att sitta på läktaren och jubla. Det är första gången i mitt vuxna liv som jag avstått från något på det sättet på grund av en yttre händelse, säger Björn Ranelid.

Han berättar att han samlar kunskap och tar in så mycket information som det bara går för att skapa sig en egen bild av det som sker.

– Jag försöker läsa på så mycket jag kan, det blir också någon sorts universitet och skola i en politisk verklighet som många människor inte tänkt på så mycket innan. Allt det där finns i min hjärna som satelliter.

"Jag kan inte släppa detta en minut"

Utöver att läsa och samla information berättar Björn Ranelid att han tar tillfället i akt och pratar om det som sker med människor han möter.

– Jag pratar ständigt med taxichaufförer och många av dem kommer från Irak och Syrien. Det innebär att jag får lite kunskap då också. De berättar för mig hur de ser på detta med terrorhandlingar i förhållande till den muslimska världen och det är två helt olika fenomen.

Då är ditt recept litteraturen och de här mötena och samtalen med människor det som du tyr dig till och som du känner att du får hjälp av?

– Ja, och dessutom att vi ser till att skaffa oss så mycket kunskap som möjligt. Vi får inte glömma vad som hände i Beirut, det är lätt att särskilja det som händer i väst och icke väst. De här terrorhandlingarna har skett på jorden sedan urminnes tider. Jag har försökt att få fram uppgiften om antalet dagar det har varit fred på jorden och jag fick fram en siffra från FN och amerikanska ambassaden på att det var 18 dagar sedan den 7 maj 1975.

Något som lyfter Björn och som han försöker att påminna sig om är att det trots allt finns mer godhet än ondska i världen.

"Det man lätt glömmer bort är att mänskligheten är mer god än ond"

– Man talar inte om att idag är det så att 30 miljoner människor just nu älskar och pussar varandra, det födds barn och lägg till att det finns människor som just idag skriver i sina donationskort att de vill skänka sina organ till andra när de dör. Då menar jag att allt det där sammantaget är mer gott än ont. Men det skrivs det inte om och det speglas inte i media, det sanna är att det finns mer godhet än ondska men ondskan är så oerhört mer drabbande eftersom den tar till automatvapen, sprängmedel och självmordsbombare. Kärleken har endast ett vapen och det är hjärtat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".