Foto: Lina Sundahl Djerf/Sverige Radio
Ingrid Radner arbetade som polissyster och fick uppdraget att bära ut maten som kaparna begärt till planet. Foto: Lina Sundahl Djerf/Sverige Radio
Sveriges Radio 90 år

När flygterrorn kom till Sverige - och Malmö

Hör om kapningen på Bulltofta
5:31 min

En fredagseftermiddag i september 1972 hamnar Malmö och dåvarande flygplatsen på Bulltofta i hela världens fokus. Tre kroatiska terrorister har kapat ett plan med ett 80-tal passagerare och hotar med att spränga det.

Om inte sju fångar släpps från svenska fängelser inom åtta timmar hotar kaparna med att spränga planet i luften. Fångarna är tidigare dömda för mord på Jugoslaviens ambassadör och för terrorbrott mot Jugoslaviens konsulat. Dåden är en del i en nationalistisk kamp för ett självständigt Kroatien.

Justitieministern beger sig till Bulltofta, regeringen har krismöte i Rosenbad. Efter en stund fattar man beslutet att göra som kaparna vill. De sju fångarna förs med helikopter till Bulltofta. Men det räcker inte. Nu vill kaparna ha pengar också. En miljon för att låta gisslan gå. Tiden börjar bli knapp.

Ingrid Radner var polissyster vid den här tiden och fick order om att åka ut till Bulltofta.  

– Vi visste inte vad som hände, bara att det var dramatik, säger hon.

Snart fick hon besked om att hon och en kollega skulle leverera mat till kaparna i planet. 

– Vi åkte ut till planet och efter att vi visat att vi inte bar vapen ställdes kantiner fulla med smörgåsar precis nedanför planet.

Hur skulle du beskriva stämningen på Bulltofta det här dygnet?

– Det var en mycket, mycket lång väntan.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".