Kerstin Fröberg och Khadidya Khalil. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
1 av 3
Kerstin Fröberg och Khadidya Khalil. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Flyktingkille i Brunnby.
2 av 3
Ali Alabou. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Volontärerna Ulla Krenchel, Kjerstin Agardh och Ulla Lundquist.
3 av 3
Volontärerna Ulla Krenchel, Kjerstin Agardh och Ulla Lundquist. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
#flyktiskåne

Många volontärer vill hjälpa flyktingar

3:44 min

Vi har kommit till sista delen i vår reportageserie om flyktingsituationen runt om i Skåne. Nu har turen kommit till Höganäs.

Det är många Höganäsbor som vill ge av sin tid till flyktingarna. I Brunnby anordnar frivilliga bland annat stick- och språkcafé, studiehjälp och lek för barnen. Ann-Lie Brattås Fejne har dragit igång "Kompis i Brunnby".

– Jag har redan kopplat ihop 40 svenskar med flyktingar, men det behövs fler, säger hon. Det är många som vill lära känna svenskar och språket.

Khadidya Khalil är en ung kvinna som arbetat som rektor i Syrien. Resan hit har varit lång – nu drömmer hon om en framtid här. Hon gillar språk och vill komplettera sin kurdiska, turkiska, arabiska och engelska med svenska. Hon tycker det är svårt med alla vokaler och att skilja på en och ett.

– Det är väldigt svårt att lära sig svenska, säger Khadidya.

Före detta språkläraren Kerstin Fröberg tragglar svensk grammatik och uttal med henne ett par dagar varje vecka.

Svenska fikat är väldigt uppskattat på församlinghemmet i Brunnby. Där finns också Ulla Lundquist som leker och pysslar med barnen.

För en syrisk ensam ung man har flykten hit tagit en hel månad, första delen i gummibåt. Han fick inte arbeta för en hjälporganisation och som lärare, ifred från IS.

– Man får bara lära ut vad dom bestämmer, säger han.

Volontären Kjerstin Agard har fått se flyktingarna sticka på sitt sätt och lär i sin tur ut hur hon själv och många andra i Sverige stickar.

Flyktingsituationen Höganäs

Höganäs har drygt 25 000 invånare och av dessa är 11 procent utrikesfödda, vilket är färre än riksgenomsnittet (16 %). Årets avtal med Migrationsverket säger 10 vuxna flyktingar och 6 omsättningsbara platser för ensamkommande barn. Höganäs har i år tagit emot 77 ensamkommande ungdomar, nästan bara killar i åldrarna 12-17 år, främst från Afghanistan och Syrien, som bor i kommunens boende - två villor i Östra och Gamla Lerberget och en paviljong som hyrs på Simontorp.

Platserna för unga ensamkommande är överbelagda i alla skånska kommuner sedan sommaren. Enligt nästa års avtal ska Höganäs ta emot drygt 100 ensamkommande så nu planeras för nya boenden. Ett helt nytt har öppnats till några grannars stora förtret i en större kommunal fastighet i Ingelsträde, ett paviljongboende öppnas inom kort på Långaröd i Höganäs, i februari planeras ännu ett i Viken. Samtidigt behöver man rekrytera 40-talet medarbetare till HVB-hemmen som bemannas dygnet runt.

Idag finns 60 vuxna flyktingar, främst från Syrien, inskrivna med uppehållstillstånd i Höganäs. Det är Migrationsverket som ansvarar för dessa boenden. Än så länge är det inte tvingande för kommuner att ansvara för vuxna flyktingars boende.

Höganäs har ett borgerligt styre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista