Magnus Olsson, oppositionsråd för sverigedemokraterna. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.
Magnus Olsson (SD). Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.
Skåne

SD och S lika stora i Skåne

SD-kommunalråd: Känns varmt och gott i hjärtat
0:44 min

Moderaterna är största parti i Skåne. Och SD och Socialdemokraterna är lika stora, visar lokala siffror i SCB:s stora partisympatiundersökning.

– Det känns varmt och gott i hjärtat. Socialdemokrater - vi börjar verkligen komma ikapp er, säger det sverigedemokratiska oppositionsrådet i Malmö Magnus Olsson.

Mätningen visar på en stor framryckning för Sverigedemokraterna och stor tillbakagång för Socialdemokraterna i Skåne. Partierna är nu jämnstora, möjligen med lite övervikt för SD, när det gäller svaren på frågan vilket parti skåningarna sympatiserar med.

I Stormalmö - Malmö, Lund och tio omgivande kommuner - har Socialdemokraterna 21,9 procent och Sverigedemokraterna 20,6 procent. I övriga Skåne samt Blekinge når SD 24,4 procent och Socialdemokraterna sjunker till 22,6.

– Vi märker framförallt i Malmö att vi ökar väldigt snabbt, säger Magnus Olsson. 2010 hade vi 200 medlemmar, nu har vi 700. Och det märks på stan också. Fler hälsar och nickar än tidigare.

– Dessutom börjar vi ju se att de andra partierna anammar vår politik. Framförallt S och M närmar sig vår flyktingpolitik, kommenterar sverigedemokraten.

Moderaterna har strax under 28 procent i båda områdena.

Det andra regeringspartiet Miljöpartiet ökar däremot till 8,7 i Stormalmö och 5,6 i resten av Skåne plus Blekinge.

Felmarginalen i SCB-undersökningen ligger på ungefär fem procent för de regionala siffrorna. Så de exakta talen kan ifrågasättas, men tendensen är tydlig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".