Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
#flyktiskåne

Arlövselever gläder sig åt nya kompisar

Publicerat fredag 4 december 2015 kl 07.41
Politiker: Skolorna är fulla
(3:49 min)
Kamilla Stanekzai, Jetmira Bilalli, Natalie Lecaros och Emilia Strömqvist, elever på Vårboskolan i Arlöv. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Kamilla Stanekzai, Jetmira Bilalli, Natalie Lecaros och Emilia Strömqvist. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio

Som nära granne till Malmö har Burlöv på ett helt annat sätt än många andra skånska kommuner fått känna av att många människor på flykt söker sig hit. Idag har vår reportageresa nått Burlöv.

Hittills har man här tagit emot 80 barn och ungdomar, men under förra året passerade sammanlagt 750 ensamkommande kommunen. En stor utmaning berättar Inger Borgenberg, socialdemokrat och socialnämndens ordförande.

– Vissa nätter så fanns det inte ett boende i närheten. Sociala jouren dammsög ju efter allt. Vissa nätter var det jobbigt, det var ungefär att leta upp en soffa.

Under förra året då Arlöv Park Hotell i Burlövs kommun användes av migrationsverket som ankomstboende kom sammanlagt 750 ensamkommande barn och ungdomar på kvällar och helger.

Men då var mottagningen på hotellet stängd, och det blev då sociala jouren i Burlöv som fick se till att de nyanlända fick tak över huvudet tills de kunde skickas vidare för att registreras. Det här fortsatte tills Migrationsverket flyttade sitt ankomstboende vid årsskiftet.

Idag har kommunen hand om 80 barn som kommit hit utan sina föräldrar. De bor på tre olika boenden förutom ett 20-tal som fått plats i familjehem utanför kommunen. Och kommunen har stor erfarenhet av att ta hand om de här ungdomarna, fortsätter Inger Borgenberg.

– Det kan man verkligen säga men vi räcker inte till nu. Skolorna är fulla och vi kan inte ta emot ungdomarna på ett bra sätt längre.

Den största utmaningen just nu just skolorna. Att få plats och hitta lärare och tolkar. Sen är det bostäder. Det är ingenting man kan trolla fram på en vecka. Det krävs framförhållning och det är verkligen en utmaning.

För att få fram rum och lägenheter till dem som kommer planerar kommunen nu att bygga modullägenheter på en eller två olika platser och vill också låta bygga ett nytt boende på sikt. Dessutom vill man anställa en flyktingsamordnare som ska kunna hålla i alla trådar.

I Burlöv finns inget avtal att ta emot nyanlända vuxna och familjer, men med den nya lagen som ska se till att alla kommuner tar sitt ansvar kommer man under nästa år få ta emot 49 vuxna och familjer och hundra ensamkommande. Och då gäller det att tänka större.

Hittills har alla nyanlända som kommit till kommunen hamnat i Arlöv, men nu ser man över hur hela kommunen, och då också Åkarp, kan vara med i mottagandet.

– Nu tittar vi på hela kommunen. I Åkarp finns ju också skolor och det är ju viktigt att integrera överallt.

Att hitta lokaler för undervisning, lärare och tolkar är ett akut problem.

Antalet elever på introduktionsprogrammet på Vårboskolan i Arlöv har i år mer än fördubblats, från 35 elever förra året till 80 i år, och nu finns snart inte plats för fler. Även på grundskolan blir eleverna fler och nu skissar kommunen alltså på att engagera fler grundskolor och möjligen öppna upp en speciell mottagningsskola.

Kamilla Stanekzai och Emilia Strömqvist går på Vårboskolan och de märker av att det blivit fler elever.

– Vi märker ju att förberedelseklasserna är större, och man märker till exempel när vi ska äta för vi är många som ska få plats.

– Men jag tycker ändå att det är kul för när de är klara så kommer de ut i klasserna och vi får nya kompisar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".