Ordning och reda i hallen. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
1 av 2
Ordning och reda i hallen. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Anders Moberg enhetschef för burlövs boende för ensamkommande på ett av boendena. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 2
Anders Moberg enhetschef för burlövs boende för ensamkommande på ett av boendena. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Burlöv

Allt fler nyanlända får bostad i Burlöv

”Det handlar om att hitta rätt personal och jobba tillsammans”
3:49 min

Med modullägenheter och planer på ett nybyggt boende hoppas Burlövs kommun ge plats åt de nyanlända som kommer att komma till kommunen framöver.

Här finns idag tre boende för de 80 ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som kommunen hittills tagit emot i år, men det är mer än bara tak över huvud som behövs för att ungdomarna ska må bra.

– Här har vi nu rummen där de bor, två rum bredvid varandra med ett delat badrum. Här är tänkt att tio killar ska bo, men som det är nu har vi dubbelt så många och de får dela rum nu så det är ganska trångt, säger Anders Moberg, chef för boendena i Burlöv på ett av boendena.

När jag hälsar på strax efter lunch en vardag är det lugnt och stilla. Nästan alla pojkar är i skolan och det gemensamma vardagsrummet och matrummet är tomt. Det här är kommunens första hem som öppnade upp för lite över ett och ett halvt år sedan

Här bor både de som väntar på besked om uppehållstillstånd och några få som redan fått men väntar på att få någonstans att bo på riktigt.

På väggen hänger bilder på pojkarna. I publiken på en MFF match, på en utflykt till Ven och på en gemensam grillkväll. I hallen står nötta gympaskor och på kylskåpet hänger kom ihåg lappar, det känns väldigt mycket som hemma och det är en väldigt viktig del som ibland kommer lite i skymundan när man jagar tak över huvudet menar Anders Moberg.

– Det handlar om att hitta rätt personal och jobba tillsammans på rätt sätt för att skapa trygghet och lugn. Jag brukar lyssna efter om personalen och ungdomarna skrattar ihop i vardagen och ser jag att någon av pojkarna somnat i soffan i allrummet mitt i all liv och rörelse. Då vet jag att de är trygga och känner sig hemma.  

Det här är ett av tre boenden för ensamkommande som finns i kommunen, men när det senaste skulle öppna upp i oktober hände det som hänt på flera andra ställen runt om i Sverige. Det började brinna i fasaden på det modulboende som precis stod klart, en stor besvikelse och sorg för både pojkarna och personalen, berättar Anders Moberg.

– Då brann det ju kvällen innan vi skulle flytta in och bygget var redan lite försenat så både personalen och killarna hade väntat länge. Sängarna var färdigbäddade och alla grejer var på plats. Det var en stor besvikelse och en ny lång väntan för pojkarna att få ett hus att flytta in i som de kan kalla sitt eget.

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".