Två anställda på Migrationsverket i Malmö greps i morse misstänkta för att ha sålt uppehållstillstånd till ett tiotal asylsökande från Afrika och Mellanöstern. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Malmö

Bevis mot mutåtalad höll inte

Anna Bubenko rapporterar
1:18 min

En tidigare tjänsteman vid Migrationsverket dömdes av tingsrätten till tre års fängelse för bland annat mutbrott. I dag frias mannen helt av hovrätten. Målet har handlat om försäljning av falska bulgariska pass år 2008.

 

Mannen avskedades från Migrationsverket 2008 och är tidigare dömd för dataintrång. Malmö tingsrätt ansåg att mannen hade tagit åtminstone 450 000 kronor i mutor för att ordna fram falska bulgariska pass till sju personer som inte var EU-medborgare. På det viset kunde de få uppehållsrätt i Sverige. 

Men hovrätten anser inte att bevisen håller. Det är bara en av de sju som pekar ut mannen. Det utpekandet anser hovrätten är svagt eftersom det motsägs av en annan person som var inblandad. 

Det är bara en man som fälls i målet, där totalt tre personer varit åtalade. Det är en man som drev en pizzeria i Malmö. Det var känt att man kunde gå dit för att få hjälp med papper. Han har pekat ut tjänstemannen som nu frias, men eftersom han själv varit åtalad anser hovrätten att han hade intresse av det. 

Han fälldes också tidigare av tingsrätten, men frias idag på några av de punkter han fälldes för av hovrätten. Han döms för medhjälp till grov urkundsförfalskning och får sitt straff sänkt från ett och ett halvt års fängelse till nio månader. 

Den tredje mannen, arbetar idag som tjänsteman på Migrationsverket. Han var åtalad för att ha registrerat uppehållsrätterna. Han friades helt av tingsrätten, som inte ansåg det bevisat att han visste att underlagen var falska - och hovrätten gör samma bedömning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".