Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Öresund

Regeringen struntar i lagrådskritik

Publicerat måndag 7 december 2015 kl 19.57
Åsa Romson Stefan Löfven och Öresundsbron.
Foto: Janerik Henriksson/TT samt Johan Nilsson/TT.

Lagrådet underkänner regeringens förslag om id-kontroller och att stänga Öresundsbron i krislägen. Men regeringen tänker trots kritiken gå vidare med lagförslaget med hänvisning till den allvarliga flyktingsituationen.

– Lagrådet gör en annan bedömning än regeringen av hur allvarlig den aktuella flyktingsituationen är, därför också av hur brådskande lagstiftningsärendet är. Regeringens bedömning har inte ändrats, säger Erik Bromander, statsekreterare hos infrastrukturminister Anna Johansson.

Regeringen föreslog i början av december en lagändring för att hantera de ökade flyktingströmmarna. Bland annat ville regeringen ha möjlighet att stänga Öresundsbron i krislägen och att införa id-kontroller på bussar, tåg och färjor. Regeringen ville att lagen skulle träda i kraft redan den 21 december.

Lagrådet menar att lagförslaget beretts slarvigt och bygger på ett otillfredsställande beredningsunderlag, vilket man anser är "synnerligen allvarligt" med tanke på att förslaget gäller "undantagstillståndsliknande lagstiftning".

"Det är för lagrådet tydligt att den nu föreslagna tillfälliga lagstiftningen inte kommer att visa sig ändamålsenlig för att möta redan dagens utmaningar, om man samtidigt vill värna asylrätten", skriver lagrådet bland annat.

Remissinstanser har fått "extremt kort remisstid" och många av dem fått ge sina synpunkter via telefon. Förslaget har tagits fram i "största hast" skriver rådet också.

– Anledningen till att vi har den här skyndsamma hanteringen är ju just den allvarliga flyktingsituationen och därför blir bedömningen av hur allvarlig den är viktig, säger statssekreterare Erik Bromander.

TT: Håller inte regeringen med om att det är viktigt att göra detta noggrant med tanke på allvaret i lagen?

– De olika delarna i lagrådets yttrande måste vi titta närmare på, det kan inte jag säga hur vi kommer förhålla oss till. Men det knyter samman till att lagrådet gör en annan bedömning än regeringen, säger Erik Bromander.

Förslaget kritiserades från flera håll när det lades fram.

– Det är riktigt allvarligt och kommer att leda till att en urholkning av asylrätten i Sverige och i hela EU, sade Miljöpartiets riksdagsledamot Carl Schlyter till TT.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill uppmana regeringen att ta tillbaka förslaget helt och hållet efter lagrådets kritik.

– Vi har hela tiden uppfattat det som att syftet med id-kontrollerna är att förhindra att människor överhuvudtaget kan komma till Sverige och söka asyl. Det är att kringgå asylrätten att medvetet försvåra för människor som kan ha asylskäl att ansöka om asyl.

Även justitiekansler Anna Skarhed ställde sig undrande till hur förslaget förhåller sig till asylrätten.

– Det skulle kunna innebära att man låter ett barn som står utanför vår port få vända på klacken om han eller hon inte har identitetshandlingar. För mig känns det som att det står i strid med de värderingar vi brukar stå för, sade Skarhed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".