Musiker spelar violin. Foto: Marcio Jose Sanchez/TT
Foto: Marcio Jose Sanchez/TT
Malmö

Orkesterstorlek spelar inte längre roll

"Saker och ting förändras"
2:54 min

Region Skånes kulturnämnd vill dra ett streck över att man betalat ut miljonbelopp till Malmö symfoniorkester i tio år för musiker som inte finns. Pengarna efterskänks istället.

Förra året ville Region Skånes kulturchef minska bidraget till Malmö Symforniorkester med 2.2 miljoner kronor. Det eftersom pengarna anslagits för att orkestern skulle anställa fler musiker, men inte gjort det.

Då körde politikerna över henne. Och nu när nästa års budget ska antas, vill de styrande politikerna från MP och S i sitt budgetförslag fortsätta att betala ut pengarna. Yngve Petersson, miljöpartisk ordförande i kulturnämnden, vill dessutom dra ett streck över hela saken.

- Vi kommer inte längre att diskutera någon numerär på MSO,utan det får MSO själva sköta, däremot har vi ett antal krav på vilken verksamhet man ska bedriva.

Efterskänker ni då pengarna för det här avtalet?

- Man kan naturligtvis se det så att vi efterskänker, men man kan också se det som att vi drar ett streck. Och så tittar vi på: vad vill vi att MSO ska göra, och sen bestämmer vi vilken summa vi tror att vi har möjlighet att stötta MSO med. Och då har vi kommit fram till att summan och det uppdraget de har är relaterade. Och då har vi glömt och lämnat den affären om numerären.

Budgeten för Region Skånes kultur tas vid kulturnämndens sammanträde den 13 december.

Redan 2005 gick regionen med på att successivt utöka bidraget till runt 2.2 miljoner per år för att orkestern skulle byggas ut med 10 tjänster och bli en större orkester med 97 man.

Malmö symfoniorkester som ägs av Malmö Stad tog emot pengarna, men anställde aldrig musikerna. Avtalet upphörde 2010, men pengarna har Region Skåne fortsatt att betala ut, totalt sett över 20 miljoner kronor.

Malmö symfoniorkester har genom åren skyddat sig bakom en paragraf i avtalet som säger att man inte behöver bygga ut om ekonomin inte tillåter. Intentionen med avtalet var dock att utöka med 10 tjänster, men det har inte skett.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".