Röda korsets personal och personal från Migrationsverket i arbete med att hjälpa flyktingar som kommer till Malmö Central. Foto: Anders Wiklund/TT
1 av 5
Röda korset och Migrationsverket hjälper flyktingar som kommer till Malmö C. Foto: Anders Wiklund/TT
Frivilliga hjälper nyanlända flyktingar på Malmö central. Foto: Anders Wikund/TT
3 av 5
Frivilliga hjälper nyanlända flyktingar på Malmö central. Foto: Anders Wikund/TT
Södra Sverige

Chef beordrade leende för att hantera flyktingkris

Huvudskyddsombud: "Många är väldigt trötta"
7:50 min

Medan Migrationsverkets regionchef manade chefer till leenden och lugna steg i korridorerna, slog flyktingkrisen till för fullt i Skåne. Utifrån intern e-post från Migrationsverkets krisstab har P4 Malmöhus kunnat rekonstruera bilden av en kaotisk höst.

Lottakåren och frivilliga ryckte in och registrerade asylsökande, medan Migrationsverkets personal inte ens fått en tydlig arbetsbeskrivning.

Nästan alla enheter har redan bidragit, men det kommer att behövas mer så var gärna kreativa. Tack för ert och medarbetarnas engagemang. Detta kommer att gå bra!

Krisstab inrättades

Samtidigt strömmade frivilliga till Malmö central för att uträtta akuta insatser för de asylsökande som kom i stort antal varje dygn. Några dagar senare hade krismedvetenheten nått Migrationsverket och en krisstab inrättades.

Bland annat konstaterade regionchefen Åsa Lindberg i ett mejl om ett kommande boende i Broby att det inte skulle räcka långt.

”Det kommer bara att säga slurp, sen är det fullt där också. Gentemot medarbetarna vill jag dock endast se leende och lugna steg i korridorerna.”

Enligt huvudskyddsombud Ioana Bornaci kom nya direktiv dag för dag. Massor av övertidsarbete beordrades, utredningar ställdes in och personal skickades ut på fältet. Väl där var det många som inte visste vilka arbetsuppgifter som förväntades av dem samtidigt som en del saknade utbildning för att utföra arbete. I enstaka fall dök inte Migrationsverkets visstidsanställda upp.

15 000 övertidstimmar

Sedan september har Migrationsverkets Syds organisation svällt med 45 procent. Ändå har personalen utfört 15 500 övertidstimmar bara i september och oktober. Regionchef Åsa Lindberg medger att hon känner till fall där arbetstidsavtal överskridits.

Huvudskyddsombud Ioana Bornaci säger att många medarbetare har arbetat på bristningsgränsen av sina förmågor.

Överlag är folk väldigt trötta. Och man frågar sig: hur länge till, när kan vi andas ut? Ovissheten tär också väldigt mycket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".