Migrations- och justitieminister Morgan Johansson. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.
Öresund

ID-kontroller dröjer till efter nyår

Migrationsminister Morgan Johansson (S) höll presskonferens
6:34 min

Lagen om identitetskontroller på buss, tåg och färjor preliminärt ska börja gälla den 4 januari. Det meddelar migrationsminister Morgan Johansson (S) vid en presskonferens.

– Den kommande våren kan inte bli som den här hösten Vi måste få ned antalet asylsökande. De här id-kontrollerna är ett sätt att uppnå det, säger han.

Han är högst medveten om att kontrollerna kommer att innebära problem för resande i Öresundsregionen, men det ska vägas mot att regeringen anser att antalet asylsökande måste minska.

– Det kommer att bli besvärligare och påverka turtätheten men det ska hela tiden vägas emot: Vad är alternativet om vi inte agerar, säger Morgan Johansson.

Samtidigt har riksdagsledamoten Emma Henriksson (KD) har anmält regeringen till Konstitutionsutskottet för hanteringen av det tillbakadragna förslaget om att i krislägen kunna stänga Öresundsbron, rapporterar SR Ekot.

Henriksson vill se en granskning av om det snabbarbetade förslaget förberetts ordentligt.

Anmälan lämnades in till KU på tisdagseftermiddagen och Henriksson skriver bland annat att hon vill se en granskning av om infrastrukturministern Anna Johansson (S) uppfyllt kravet på beredning i hanteringen av lagförslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".