Snabb trafik upprör boende vid Möllevångstorget i Malmö. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Möllevångstorget i Malmö. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Malmö

Malmö har växtvärk – behövs 4 000 bostäder

Stjernfeldt Jammeh (S): "Det här blir tufft"
3:18 min

Det rekordhöga mottagandet av flyktingar leder till att Malmö stads befolkningsprognos skruvas upp rejält. Flera tusen nya bostäder, hundratals lärare och tiotals nya skolor behövs de kommande åren.

– Vi kommer se att vi fram till 2019 räknar med att bli lika många som vi tidigare räknat med att vara 2025. Det är en stor utmaning, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Växer med ett helt Landskrona till 2019

På grund av det rekordhöga antalet asylsökande till Malmö under året, har kommunen nu behövt justera sin befolkningsprognos, och det rejält. De kommande åren kommer befolkningen öka med drygt 3000 personer fler per år än vad man tidigare räknat med. Totalt kommer Malmö få 33 000 nya invånare, motsvarande ett helt Landskrona, fram tills 2019. Det är inte långt ifrån en dubblering av vad kommunen tidigare räknat med.

– Det ställer krav på att vi bygger i runda slängar 25-26 nya skolor, och anställer 1200 nya lärare.

Kommunen räknar också med att det kommer behövas 4000 nya bostäder per år de kommande 4 åren.

– Det här blir tufft. Vi är i ett läge idag där vi räknar med att det färdigställs 1800 bostäder, så det är mer än en dubblering vi ser ett behov av. Det kommer också kräva riktat statligt stöd till de kommuner som växer allra snabbast.

Vill se statligt ansvar för boende

Lösningen stavas staten, enligt Jammeh. Hon återkommer till det som tidigare kritiserats av Malmö - systemet med eget boende, EBO. Många flyttar till områden där det redan finns stor trångboddhet, och hon trycker på att det borde vara statens och inte socialtjänstens ansvar att hjälpa dem som står utan boende.

Malmös starka kvinna vill också se riktat statligt stöd till investeringar i skola och förskola, samt till svenska för invandrare, SFI-undervisningen som kommer behöva bli dubbelt så stor i Malmö de kommande åren.

– Vi behöver ett massivt paket av insatser här.

Om ni inte skulle få det, vad händer då?

– Jag tror att alla i Sverige, och inte minst riksdag och regering, har ju faktiskt flaggat för att de ser att Sverige är under en stor förändring, så jag ser framför mig att regeringen kommer säga att det behöver investeras mycket i Sverige för att klara mottagandet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Kommunen räknar också med att nära 25 000 asylsökande, varav omkring hälften under 20 år, kommer bo i Malmö de närmaste fyra åren. De kommer ha rätt till skola, förskola, gymnasiet, hälso- och sjukvård, och man räknar med att de flesta kommer stanna kvar i Malmö.

Malmö rustar för åren som kommer genom att skapa en särskild politisk ledningsgrupp. Förvaltningarna ska se över sina behov och planera för förändring. Samtidigt kommer man behöva göra ändringar i nästa års budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".