Karin Ehde Åkesson
Karin Ehde Åkesson arbetade tillsammans med Signe Jansson. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Sveriges Radio 90 år

Signe Jansson släppte föderskan fri

"Lyssna på kvinnan och på hennes kropp"
5:25 min

Barnmorskan från Ystad revolutionerade förlossningsvården. Men när Signe Jansson kom ut i yrkeslivet var det långt ifrån självklart att den som skulle föda fick styra sin egen förlossning, men det ville hon ändra på.

Det kan låta självklart i dag, att den som ska föda själv styr sin egen förlossning, men det var långt ifrån självklart när barnmorskan Signe Jansson kom ut i arbetslivet 1959.

Då kunde den gravida spännas fast i en förlossningsbädd med benstöd. En stålbåge med lakan över skiljde den blivande föräldern från barnmorskan och läkaren. Vad som skedde nedanför naveln var deras sak. Ofta användes så mycket narkos att den som blev förlöst knappt var medveten om vad som hände när barnmorskan kopplade greppet och drog ut barnet.

Signe Jansson vände sig mot sådana förlossningar, som hon betraktade som våldtäkter på föderskan. Istället förespråkade hon förlossningar i en hemmaliknande miljö som präglades av värme, ro och förtroende mellan barnmorskan och den som skulle föda barn.

Signe Jansson tyckte att man skulle lyssna på kvinnan och på hennes kropp och låta det styra förlossningen. Idag är det en självklarhet, men då bröt det mot allt vad vårdens auktoriteter tyckte sig veta om förlossningar.Mer lyssning: Karin Ehde Åkesson arbetade tillsammans med Signe Jansson på Ystads BB-avdelning. På länken nedan minns hon sin kollega.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".