Vårdpersonal behandlar en patient på en vårdavdelning. Foto: Bertil Ericson/TT
1 av 2
Foto: Bertil Ericson/TT
Märta Stenevi, miljöpolitiskt regionråd och ordförande i personalnämnden. Foto: Lina Sundahl Djerf
2 av 2
Märta Stenevi, miljöpolitiskt regionråd och ordförande i personalnämnden. Foto: Lina Sundahl Djerf
Skåne

"Förvaltningarna har inte gjort vad de ska"

"Måste omedelbart prata med förvaltningarna om detta"
4:03 min

Ett orosmoment att det saknas kontroll. Ja, så kommenterar ordföranden i Region Skånes personalnämnd, Märta Stenevi, Sveriges Radios granskning om att skånska sjukhusläkare extraknäcker för privata vårdföretag.

Vår granskning visar att det under årets tre första månader var minst ett femtiotal sjukhusläkare som jobbade extra för privata vårdbolag som har avtal med Region Skåne om att utföra specialistvård, något som kan riskera att förtroendet mellan patienter och läkare skadas.

– Jag är mest bekymrad över att vi inte har full kontroll över hur det ser ut. Det tycker jag är ett orosmoment och det är något som vi omedelbart måste prata med förvaltningarna om.

Varför har ni inte kontroll över hur det ser ut?

– Där får jag nog vara lite självkritisk för jag har inte uppfattat att det var någon brist på kontroll i den här frågan och nu är det väldigt uppenbart att förvaltningarna inte har gjort vad de ska. Det finns väldigt tydliga riktlinjer kring detta som är oerhört specifika med checklistor och hur man ska förhålla sig men de är ju inte implementerade och det är ju allvarligt naturligtvis.

Vad är det du är orolig för när det gäller att inte ha kontroll?

– Det här är ju en fråga som man behöver veta. Dels handlar det om arbetstid, vi måste ju veta att vår personal har en arbetstid som inte kan inverka menligt på hur de utför arbetet, men sen är det också relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare och risken för förtroendeskada. Jag säger absolut inte att det föreligger en sådan risk men det måste vi ju veta. Det ska vi inte behöva undra över utan det ska vi ha kontroll över.

Ser du problem med att läkarna kan ha egna ekonomiska intressen i de här privata vårdmottagningarna?

– Om det finns situationer där läkarna har ett ekonomiskt intresse och det påverkar hur de förhåller sig till patienterna i vården så är det naturligtvis ett problem. Därmed inte sagt att det är så men det behöver säkerställas och då ska de här riktlinjerna genomföras och jag tycker det är allvarligt att man inte har följt de riktlinjer som är beslutade.

Är det okej att man som läkare extraknäcker?

– Det kan det vara. Vi har en väldigt tydlig policy när det är okej och inte.

Hur kan man garantera att läkarna inte skor sig genom att hänvisa patienter till den privata mottagningen?

– Tittar man på de riktlinjer vi har och även lagstiftningen så finns det tydliga skrivningar kring en eventuell förtroendeskada och i en sådan situation skulle i alla fall jag tycka att det definitivt skulle föreligga en sådan. Då är det enligt riktlinjerna inte okej utan det här behöver ju vara situationer där man är säker på att man inte får den typen av incitament.

En del läkare tar också tjänstledigt för att jobba privat. Behövs inte läkarna på sjukhusen?

– Jo, det gör de ju i många fall och det är samma sak där. Det finns en urtydlig policy, en checklista för cheferna som ska användas när man begär tjänstledigt för att arbeta någon annanstans.

Följs de?

– Uppenbarligen inte i tillräcklig utsträckning eftersom vi inte har kontroll över det och det är samtal som vi omedelbart måste ta med förvaltningscheferna för det här måste fungera. Det tycker jag är en förutsättning, också för att den läkare som har en bisyssla som är okej ska veta att beslutet har kommit till på rätt sätt. Man ska ju inte behöva bli misstänkliggjord för att man har en bisyssla som vi enligt riktlinjerna tycker är okej.


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".