Lunds konsthall. Foto: Wikimedia commons
Lunds konsthall. Foto: Wikimedia commons
Lund

Lunds konsthall kan läggas ner

"Kan behöva göra om organisationen radikalt"
3:03 min

Lunds konsthall kan komma att läggas ner för att sedan startas om i en annan form. Men det öppnar också för möjligheten att konsthallschefen Åsa Nacking skulle kunna bytas ut. Det är resultatet av ett beslut i kultur- och fritidsnämnden igår.


Det var precis innan gårdagens möte som förslaget lades fram i form av en att-sats, som innebär att förvaltningen får i uppdrag att ta fram en tidsplan för en rekonstruktion av konsthallen. Syftet är att förändra och modernisera verksamheten för att passa in i dagens och framtidens Lund.

En rekonstruktion kan innebära en nedläggning av befintlig verksamhet för att ge plats åt en förnyad, står det också.

- Vad kan vi göra för att utveckla konsthallen i den här ekonomiska verkligheten vi har, säger Peter Bergwall, miljöpartist och vice ordförande i Kultur och fritidsnämnden.

-  Och då kan vi behöva göra om uppdraget, organisationen radikalt.

Är avsikten att lägga ner konsthallen för att göra er av med konsthallschefen?

- Nej, absolut inte.

Men om man lägger ner så innebär det väl att hela personalen sägs upp?

- Det kan såklart bli ett utfall. Men det betyder inte att de inte kan söka tjänster på nytt. Jag vill inte ta i sådana diskussioner i nuläget, eftersom jag inte vet vad vi landar i när tjänstemännen kommer tillbaka med olika alternativ.

Men om avsikten inte är att säga upp personalen, varför överväger ni över huvudtaget den varianten att lägga ner konsthallen?

- Att överväga att lägga ner befintlig verksamhet, det gör vi för att vi vill möjliggöra att bygga upp en ny verksamhet.

Men det kan väl göras utan att man lägger ner nuvarande verksamhet?

- Ja och nej. Det beror ju på om man ska samsas med andra verksamheter inom den kommunala kultursektorn. Då kan det ju sätta nya krav på vilka typ av kompetens som krävs i den här byggnaden.

Det är till exempel svårt att locka barn och unga till konsthallen, säger Peter Bergwall, och då kanske verksamheten måste ändras. Samtidigt ska Kultur-och fritidsförvaltningen spara pengar, och även om det inte syns i konsthallens budget för 2016, så på längre sikt hade det kunnat innebära färre utställningar, enligt Peter Bergvall.

Att "förändra och modernisera" verksamheten som det står i förslaget kan till exempel vara att skapa fler interaktiva aktiviteter för unga, menar Peter Bergvall.

Men det är heller ingen hemlighet att konsthallschef Åsa Nacking blivit hårt kritiserad för konsthallens utställningar. Kristdemokraten Zoltan G Wagner yrkade avslag igår, därför att han tror att förslaget är ett svepskäl för att göra sig av med henne.

- Anledningen är att man vill bli av med konsthallschefen. I går lade man fram ärendet två timmar innan mötet. Då skulle vi ta ställning till att-satsen om att göra om konsthallens verksamhet helt och hållet. Och det är inte något jag ställer upp på. Varken att göra om verksamheten vid sittande bord, eller att göra sig av med konsthallschefen. Jag tycker det här är ett ovärdigt sätt att hantera saken, säger Zoltan G Wagner.

Även konsthallschef Åsa Nacking reagerar starkt mot kultur och fritidsnämndens beslut.

"Det är skandalöst. Både beslutet att "rekonstruera" konsthallen och hur detta gick till: att både lägga fram och fatta beslut vid sittande möte i ett så viktigt ärende", säger Åsa Nacking, konsthallschef, i en skriven kommentar.

- En konsthall med en snart sextioårig historia läggs ned utan diskussion. Jag och hela personalen på konsthallen är chockade.

Hon har nu begärt ett möte för att få förslaget förklarat.

- Vi vet inte så mycket om vad som händer nu. Konsthallens två första utställningar nästa år, som annonseras på hemsidan, ska genomföras som planerat, skriver Åsa Nacking.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".