Lunds konsthall. Foto: Wikimedia commons
Lunds konsthall. Foto: Wikimedia commons
Lund

Många protesterar mot stängningen av Lunds konsthall

"Konsten tas inte på allvar i Sverige"
2:07 min

Att tillfälligt stänga konsthallen i Lund för att sedan låta den uppstå i annan skepnad har väckt många känslor, inte minst i konstkretsar. På Facebook har en ny protestgrupp samlat över 4000 medlemmar.

Det var förra veckan som beskedet kom att Lunds konsthall ska stängas tillfälligt för att sedan återuppstå. Utställningarna har fått kritik för att vara smala. Politikerna i kultur- och fritidsnämnden vill modernisera konsthallen för att den, som politikerna uttrycker det, ska passa in i dagens och framtidens Lund.

Johan Röing är skulptör och en av dem som ansvarar för protestgruppen på Facebook. 

– Vi startade den här sidan för att få stöd från kollegor, vänner och andra insatta. Där kan man visa att man tycker precis som jag, att det här funkar inte, säger han.

Varför är det så tokigt att kulturnämnden beslutat att tillfälligt stänga konsthallen för att sedan starta om?

– Det är inte riktigt det de säger. De pratar om att de ska rekonstruera och sedan kanske lägga ner vilket ju vore synd, tillägger de. Den här konsthallen byggdes ju för att den skulle vara en konsthall och inget annat och det kan man inte bara ignorera totalt, det är jätteupprörande.

– Politikerna ser inte det viktiga arbete som har gjorts de sista 60 åren och hur det har satt Lund på kartan kulturellt och konstnärligt. Jag tycker också att det är mycket märkligt att konsten inte tas på allvar i Sverige som den görs överallt annars i västvärlden.

Vad mer kommer ni att göra för att visa ert missnöje?

– Vi kommer att starta en namninsamling som är ett ganska bra sätt att utöva påtryckning på folkvalda politiker för de är ju beroende av medborgarnas röster. De kommer nog att inse att de har gått lite för långt i den här frågan.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".