Flyktingar anländer till Trelleborg med TT-Line färjan från Rostock. Foto: Marcus Ericsson/TT
1 av 4
Foto: Marcus Ericsson/TT
På transitboendet Freja i Trelleborg står många sängplatser nu tomma. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
2 av 4
Tomma sängar på transitboendet Freja. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Trelleborg

Tomma sängar i Trelleborg

Chef: Valde att låta verkligheten styra
3:32 min

Under två månader i höstas tog Trelleborgs kommun emot drygt 4 000 ensamkommande barn och unga och byggde upp en stor organisation för mottagandet. Men nu står sängarna tomma och man drar ned.

Det kommer fortfarande ensamkommande barn och unga med färjan till Trelleborg. Men de är få jämfört med tidigare i höstas då det kunde komma över hundra per dag.

– Det senaste dygnet har det kommit fyra stycken, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun, när vi träffar henne för några dagar sedan.

– För Trelleborgs del är det inte gränskontrollerna som spelat roll lika mycket som det utökade transportörsansvaret som innebär att rederierna kollar giltig legitimation, säger hon.

På Freja, ett av kommunens transitboenden, märks förändringen. Valmir Jusufi som ansvarar för boendet visar runt på övre våningen.

– På den våningen brukar vi i vanliga fall ha 40 ungdomar, säger han.

Nu står de flesta sängplatser i rummet tomma. Sexton unga bor på Freja den här dagen. Några av dem sitter en trappa ner i soffhörnan och tittar på tv. I samma rum ligger matplatsen med stolar och bord och en stor klocka på väggen. Några bilder är fasttejpade på klockan för att visa när det är dags för till exempel frukost eller lunch.

– Det är inte alltid lätt att prata, trots att vi har platstolkar här, men med lite bilder och lite kroppspråk har vi lyckats ganska bra, säger Valmir Jusufi.

Som mest i höstas hade Trelleborgs kommun sammanlagt 30 transitboenden i den egna och i andra kommuner. Cecilia Lejon kallar dem egentligen för boplatser, eftersom de inte uppfyller kraven för boenden utan bara innebär tak över huvudet, sängplats och mat. Kommunen har haft 250 egna anställda som har arbetat på boplatserna.

Den dag vi träffar Cecilia Lejon har kommunen 12 boplatser kvar och har börjat minska på personalen.

– Vi har avvecklat ett antal boenden, vi håller på att avvecklar personal, vi håller på och monterar ner transitcentralen som vi byggt upp.

– Hela tiden med en viss känsla eller vetskap i bakgrunden att vi har ingen aning om vad som står bakom nästa hörna, säger hon.

Men tror du att det kan börja komma asylsökande med färjan till Trelleborg i större utsträckning igen?

– Det tror jag. Så att det ärligaste svaret vi kan ge är det som vi får säga nästan dagligen till alla, det är att vi vet inte vad som händer nästa vecka, säger hon.

Nu ställer kommunen om från ett akut till ett mer långsiktigt skede där man fokuserar på etableringen av de ensamkommande barn och unga som är kvar i kommunen, berättar Cecilia Lejon. Trelleborg ska även hjälpa Malmö med 200 platser under en period och bistå grannkommuner som behöver bemanna upp sina organisationer för ensamkommande barn och unga.

Cecilia Lejon tror att både andra kommuner och statliga myndigheter kan lära sig av de erfarenheter som Trelleborgs kommun fått under hösten.

– Det finns saker som har varit fantastiskt rätt i detta och det finns säker saker som kunde gjorts helt annorlunda. Men det går att göra och den erfarenheten tror jag är nyttig kunskap att ha med sig, både för vår egen del men även för andra.

Under en period i höstas hade Migrationsverket svårt att hinna med att registrera nyanlända barn och unga som kom till Trelleborg, det blev ett slags propp i systemet som gjorde att många blev kvar i kommunens transitboenden längre än det var tänkt. Så är det inte längre, utan registrering och anvisning till mottagande kommuner fungerar nu, enligt Cecilia Lejon.

– Det är ingen puckel längre på det viset i och med att vi är nere i numerärer som systemet klarar av och är anpassat för, säger hon.

– Tyvärr är det så att det är systemet som styr istället för verkligheten i ganska så stor utsträckning och ska man prata om erfarenheter så tror jag att där finns det jättemycket kunskap att titta på.

Vad behöver man göra när man ställer om och vad är det som ska få lov att styra, är det verkligheten eller är det kartan? frågar sig Cecilia Lejon.

– Trelleborg valde under de här två månaderna att låta verkligheten styra. Det jag kan se hos väldigt många är att det fortfarande är kartan som styr. Den har man glömt att rita om och då blir det som det blir, då är det tomma sängar på ett ställe och knökfullt på ett annat, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".