Brand i planerat flyktingboende i Ekeby i Bjuvs kommun. Det har brunnit på flera ställen bland de tio baracker som står uppställda. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Bjuv

Brand på blivande flyktingboende

Granne: "Det är fruktansvärt att man kan göra så"
2:20 min

Brand bröt tidigt på onsdagsmorgonen ut i ett blivande flyktingboende i Ekeby i Bjuvs kommun. Larmet kom strax efter klockan fem.

– Det är flera brandhärdar på det här området och kraftig rökutveckling. Det kommer att bli omfattande skador, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl vid polisen, region Syd.

Det handlar om runt tio baracker som kommunen tänkt använda som bostäder för flyktingar.

– Det är fruktansvärt att de gör så här, om någon nu har satt fyr, säger Jill Olin som bor alldeles intill området där barackerna står uppställda.

Hon sov när branden bröt ut och fick reda på vad som hänt genom ett sms. På grund av branden har polisen stängt av huvudvägen genom Ekeby.

– Jag får köra min son till skolan för han kommer inte förbi, säger Jill Olin.

Det finns inga uppgifter om skadade och ingen misstänkt har gripits. Men polisen tror att branden är anlagd och har inlett en förundersökning om mordbrand. 

– Det är spridningsrisk och flera brandhärdar så det mesta tyder på att det är anlagt, säger Hans Nilsson.

Eftersom flyktingboendet inte tagits i bruk fanns inga människor inne i byggnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".