Matavfallet från hushåll, butiker och restauranger minskar. Foto: TT.
Matavfallet från hushåll, butiker och restauranger minskar. Foto: TT.
Sverige

Matavfallet minskar

"Vi måste fortsätta att minska ännu mer"
1:36 min

Mängden matavfall från butiker, restauranger och hushåll i Sverige minskar. Det visar en ny kartläggning som Naturvårdsverket låtit göra. 

– Den här undersökningen visar att, trots att siffrorna är ganska osäkra, så kan man se att butikerna och restaurangerna har minskat sitt matavfall ganska mycket. Då jämför vi med en liknade undersökning som vi gjorde för två år sedan. Den undersökningen visar också att hushållen har minskat sitt avfall. Och det är hushållen som bidrar till den största mängden matavfall. Så även en liten procentuell förändring ger stora matavfallsminskningar, när det gäller hushållen, säger Christina Jonsson, handläggare vid enheten för farliga ämnen och avfall på naturvårdsverket.

Naturvårdsverket som mätt avfall från restauranger, butiker och hushåll i Stockholm, Göteborg och Gotland har kunnat konstatera att matavfallet bland restauranger på två år minskat med 15 procent, i butiker med 35 procent och hushållen som står för den största volymen matavfall hade minskat sitt avfall med 10 procent.

Matavfallet som man mätt består av två delar, den ena delen är mat som kunde ha ätits upp. Den andra delen består av skal och ben som alltid kommer att finnas kvar som matavfall.

Det betyder att mätningarna aldrig kommer att vara nere på noll, säger Christina Jonsson på Naturvårdsverket. Men det betyder inte att man inte kan minska avfallet ytterligare.

– Även om vi kan se att matavfallet minskar så måste vi fortsätta att minska det ännu mer. Eftersom för att producera matavfallet har det haft en stor miljöpåverkan. För det har gått åt en hel del vatten i produktionen, det finns bekämpningsmedel och även energiåtgång. Det betyder att för den mat som inte ätits upp så kan man tycka att den miljöpåverkan för att producera maten har skett i onödan. Så även om vi ser en minskning så behöver vi fortsätta att minska avfallet, säger Christina Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".