Ystad arena. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Ystad arena. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Ystad

Handbollslagen i Ystad laddar för nya arenan

"Ett fantastiskt lyft för både staden och idrotten"
3:44 min

Om en månad invigs Ystad Arena och handbollslagen i Ystad och deras publik får då en ny matcharena. Idag visades nybygget.

Just nu står vi och tittar ut över A-hallens spelgolv och vi ser den i sin fulla storlek, det vill säga två hela spelplaner, strax över 2000 kvadratmeter, säger byggprojektledaren Ann-Sofi Eriksson som visar runt i arenan.

Golvet i hallen är klarblått och väggarna är svarta och färgsättningen har en tanke, berättar Ann-Sofi Eriksson.

– Vi har jobbat med att få en teaterkänsla, där spelgolvet ska vara scenen eller arenan, det vill säga mörka väggar och allt ljus på scen.

Den stora mediakuben är nedsänkt och håller på att trimmas in. Längs ena kortsidan finns sittplatser i blått och lila, men de är de enda som syns av hallens just nu 1977 sittplatser.

– Ja för att fyra av läktarna är teleskopläktare, det vill säga skjutbara. För att få det här dubbla spelgolvet när man tränar och har skolidrott så är just nu faktiskt läktarna inskjutna och du ser bara 270 av de 1977 platserna för tillfället, säger Ann-Sofi Eriksson.

Blir det någon skillnad för publiken?

– Ja framför allt kommer man att kunna gå runt på plan två och att det blir fler sittplatser, samt att hela utemiljön kommer att färdigställas under 2016 och 2017 så att man får ett trevligare mottagande än den byggarbetsplats det är just nu och där vi kommer att starta med rivningen av Österportshallen första veckan i januari, säger hon.  

Dagtid kommer hallen att användas av gymnasieskolan och kvällstid ska tre klubbar träna här med uppåt 15 olika lag. Oftast kommer därför hallen att vara i delat läge - och det går också att spela matcher med en mindre publik i ett sådant delat läge.

Ungefär en halv miljard kronor kommer bygget av Ystad Arena totalt att kosta när alla tre etapper är klara. Badhuset invigdes förra hösten, den 16 januari invigs hallen som nu står klar och 2017 ska alltså B-hallen, en skolidrottshall vara färdig.

Kent Mårtensson, socialdemokratiskt kommunalråd i Ystad var också på plats idag för att ta sig en titt på den nya hallen.

– Jag är imponerad, jag har inte varit inne i hallen på det här sättet tidigare, säger han.

Även från handbollsklubbarnas sida verkar man vara nöjda med den nya arenan.

– Jag tycker att arenan är fantastiskt fin givetvis och det är ett fantastiskt lyft för både staden och idrotten här, säger Tony Lellky från Pandora.

– Man kan väl säga att det är en fin produkt från ett gott samarbete från alla aktörerna i klubbar och med kommunen under två års tid så vi är nöjda att se att det har blivit så fint som det har blivit, säger Jan-Åke Persson från IFK Ystad.

– Ett jättelyft för både publiken och spelare, definitivt, så vi har många härliga stunder att se fram emot här i arenan, säger Jörgen Hansson, Ystads IF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".